SDA na pregovorima s bh. blokom

Prema Bakiru Izetbegoviću, programi SDA i lijevih stranaka su '99 posto podudarni' (Fena)

Vodstvo Stranke demokratske akcije održat će u ponedjeljak sastanak s čelnicima stranaka koje čine bosanskohercegovački blok, odnosno s vodećim ljudima Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke.

Agencija Patria javlja da će sastanku prisustvovati Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP BiH), Željko Komšić (DF) i Predrag Kojović (NS).

Sastanak se i očekivao jer je Komšić (aktualni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda), nakon nedavnog sastanaka s Izetbegovićem, rekao kako bi volio da susretima prisustvuju i drugi čelnici stranaka iz bh. bloka.

Razgovori s Komšićem, Čovićem…

I Nikšić je, nakon sastanak s čelnicima SDA, kazao da neće nikada iznevjeriti dogovore s koalicijskim partnerima.

Prema Izetbegoviću, programi SDA i lijevih stranaka su “99 posto podudarni”, pa saradnja ne bi trebala biti problem.

“SDA će, uvažavajući to što je gospodin Komšić kazao, pozvati cijeli blok SDP BiH – Demokratska fronta – Naša stranka na pregovore. Ne bude li toga, SDA će se morati okrenuti drugim rješenjima. Nerado”, rekao je Izetbegović nakon susreta s Komšićem.

U međuvremenu se sastao i s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, rekavši nakon susreta da su stranke kojima su njih dvojica na čelu “dugo koalicioni partneri i predstavljaju dva naroda, da je SDA ponovo dobila podršku relativne većine Bošnjaka, a HDZ BiH apsolutnu podršku Hrvata, pa imaju obavezu zajedno ići dalje”.

Ako ne ide, Izetbegović traži alternativu

“SDA će već u ponedjeljak ponuditi program koji će biti baziran na tri elementa, od kojih je prvi mir, stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, drugi su reforme na evropskom putu, a treći masovna izgradnja u Bosni i Hrercegovini. Ta tri elementa mogu stvoriti pozitivnu spiralu koja će povući zemlju naprijed, kao što to nije bio slučaj do sada nakon Daytona, i možemo imati najbolji mandat do sada”, poručio je Izetbegović.

Još je rekao kako će “SDA pokušati u ponedjeljak razgovarati s ‘bosanskim blokom’, jer želi da imamo tu komponentu na svim nivoima vlasti”.

“Dakle, da ne izostavimo taj segment društva i da ih ne ostavimo u opoziciji. Pokušat ćemo ići u tom smjeru, a ako to ne bude išlo, pokušat ćemo tražiti alternativu”, dodao je Izetbegović.

Izvor: Agencije