Mamić: Presuda je krivotvorina i montaža

Miljan Brkić je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika, jer je presretao elektronsku poštu bivše supruge (Al Jazeera)
Miljan Brkić je u policiji ispitan u svojstvu osumnjičenika, jer je presretao elektronsku poštu bivše supruge (Al Jazeera)

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nazvao je u ponedjeljak krivotvorinom i montažom presudu kojom je nepravomoćno u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora te je predstavio žalbe koje su pripremili njegovi odvjetnici, a na konferenciji za novinare komentirao je i aferu “SMS” ustvrdivši kako je riječ o “međustranačkom obračunu” u kojemu je osumnjičeni Franjo Varga bio “opsjednut” time da uništi Milijana Brkića.

“Sve je u mome procesu krivotvorina i montaža, napravljena na konstrukcijama i lažima. To nije presuda jer je pisano ono što su tražiti tužitelji. Bolje je bilo prijeki sud izreći”, kazao je Mamić u Međugorju na konferenciji za novinare, koja je okončana psovkama i uvredama između novinara i Dinamova savjetnika.

Mamić, koga je hrvatski sud nepravomoćno u lipnju osudio na 6,5 godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura) iz NK Dinamo i koji je prije izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, iznio je tvrdnje kako su suci u Županijskom sudu u Osijeku bili ucijenjeni da donesu osuđujuću presudu protiv njega bez obzira na to što nisu imali dokaze, prenosi Hina. 

Pritom je naveo i neke od prigovora njegovih odvjetnika, poput toga, primjerice, da je osuđen za kazneno djelo povezano s hrvatskim nogometašima Dejanom Lovrenom i Lukom Modrićem na tri godine zatvora iako ga Državno odvjetništvo (DORH) za to djelo uopće nije teretilo, te da je za vrijeme izricanja presude njegovu bratu Zoranu izrečena kazna zatvora od godinu i deset mjeseci, dok je u pisanom dijelu presude navedena kazna od dvije godine.

Mamić: Vargi sam isporučio novac jer mi ga je bilo žao

Mamić je uvjeren kako će u drugostupanjskom postupku ta presuda pasti.

“Takva drakonska kazna zaslužuje da bude napisana po zakonu, a ne da se tako igra s ljudskim sudbinama. Ovdje će biti jedno od najsramotnijih ukinuća presude u povijesti”, dodao je.

Naveo i kako je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da Modrić nije lagao vezano za detalje transfera, dok je, pak, pred Županijskim sudom u Osijeku proglašen nevjerodostojnim svjedokom.

“Napravili su sramotu i ruglo. Za vrijeme postupka podigli su i optužnicu protiv Lovrena i Modrića. Sudovi u Zagrebu, općinski, a i županijski, kažu da je Luka Modrić govorio istinu. Što ćemo sada? Gdje su oni koji sada tvrde da sam pravdu trebao tražiti iz osječkog zatvora?”, upitao se Mamić.

Nazvao je sramotnim što je sud posve ignorirao stajališta Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda, Zorana Burića, Viktora Gotovca, koji su osporavali navode optužnice, a napose njezino neovlašteno zastupanje.

Naveo je kako su u drugoj optužnici za “zločinačko udruživanje”, koja se protiv njega sprema, pravno stajalište napisali voditelj katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović i Leo Cvitanović, a u kojemu su upozorili da su se tužitelji pozvali na pogrešne odredbe zakona u vezi s postojanjem zločinačkog organiziranja. 

“Nije zločinačka rabota INA, Uljanik, nego smo mi u sportu zločinačko udruženje. Ta je kvalifikacija iskorištena samo da bi bila zvučna”, dodao je Dinamov savjetnik.

Na konferenciji za novinare Mamić je potvrdio kako je imao kontakte s Franjom Vargom, MUP-ovim stručnjakom, koga se povezuje s aferom “SMS” i kompromitiranjem vodećih državnih dužnosnika.

Pojasnio je kako mu je u više navrata dao 200.000 eura za informacije tko je iscrtao svastiku na splitskom stadionu Poljud, ali i tko je sudjelovao u namještanju njegove osude.

“Rekao mi je da ima još nešto važnije. Imao je informacije kako se radi pritisak na suđenje. Počeo mi je to slati. Molio me stalno da mu pomognem. Kuća pod ovrhom, bio je bolestan… Vargi sam isporučio skoro 1,5 milijuna kuna, oko 200.000 eura, i to isključivo s jednim ciljem jer je meni njega bilo žao”, rekao je Zdravko Mamić.

‘Međustranački i ljudski obračuni’

On je, po osobnim tvrdnjama, sva saznanja koja je dobio od Varge podijelio s policijom i DORH-om. Potvrdio je i da je iz Dinama isplaćen dio pomoći Vargi jer on iz Međugorja nije imao drugog načina poslati pomoć, ali je dodao da je njegov brat Zoran kasnije izmirio sve obveze.

Mamić je uvjeren kako je afera “SMS” povezana s unutarstranačkim ratom u vladajućoj stranci. 

“Ja sanjam da se ta afera raščisti zbog higijene Hrvata. Ja sam postao sredstvo preko kojega se pokušava kompromitirati vladajuća stranka. To je borba koja je isključivo služila za međustranačke i ljudske obračune. Varga je bio opsjednut da uništi Milijana Brkića”, rekao je Mamić.

Pritom je kazao kako se njegovi dojmovi ne podudaraju s onim što su mediji objavljivali o toj aferi.

Mamić je odbacio tvrdnje kako je nedavno pripremao bijeg iz Međugorja, a nakon nekoliko upita dvoje novinara o antidatiranim ugovorima uslijedili su međusobno vrijeđanje i psovke.

Zagrebački Jutarnji list prošlog je tjedna objavio dijelove istražnog iskaza uhićenog informatičara Franje Varge, koji je od uhićenja u aferi “SMS” u istražnom zatvoru, a u kojem, osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem, govori i o suradnji s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i njegovim zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem.

Bivšega policijskog informatičara Vargu hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) sumnjiči da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Osim toga, tužiteljstvo tvrdi da je Varga prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Plenković: Izgleda sve gore

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

USKOK je priopćio da “nije izvor informacija” za tekst u Jutarnjem listu koji je objavio dijelove istražnog iskaza Franje Varge.

“USKOK nije izvor informacija koje su 26. studenoga 2018. objavljene u jednom dnevnom listu. Nadalje, iako istraga, sukladno zakonskim odredbama, nije tajna nego nejavna, USKOK smatra da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka”, priopćio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je u Hrvatskom saboru, komentirajući Vargin iskaz, ocijenio da, što više informacija izlazi u javnost, to afera izgleda sve gore i zahtijeva daljnje korake.

“Od policije, DORH-a i svih angažiranih službi očekujem da se afera rasvijetli apsolutno do kraja. Što više informacija izlazi u javnost, što više toga saznajemo, ovo mi izgleda sve gore i sve lošije i zahtijeva daljnje korake”, kazao je Plenković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO