Strani novinari pamte Holiday Inn: Hotel iz ‘aleje snajpera’

Ovo nije hotel kao ostali. Ovo je Holiday Inn koji je bio redakcija, studio i dom za novinare iz svih dijelova svijeta, koji su 1992. pratili rat u Sarajevu.

„Mislim da je možda Holiday Inn postao ratni hotel u Sarajevu slučajno, ali i zbog dizajna. Zbog njegove jedinstvene lokacije u centru grada, kao tvrđava koja se izdvaja od okoline“, kaže fotograf Paul Lowe.

Zgrada je bila na prvoj liniji fronta i srpske snage su je gađale teškom vatrom.

„Strana hotela koju možete vidjeti iza mene bila je teško oštećena granatama i snajperskom vatrom. Nije bilo moguće tu boraviti, pa su novinari koristili drugu stranu hotela“, kaže Kenneth Morrison, profesor moderne evropske historije.

„Prizemlje hotela je kompletno bilo devastirano, stakla na sve strane, geleri, zidovi, sve je bilo uništeno“, govori izvršni direktor hotela Holiday Hajro Rovčanin.

Ali hotel je nastavio raditi kroz skoro četiri godine borbi i opsade.

Hotel je lociran na „aleji snajpera“, koja je bila jedna od najopasnijih mjesta u Sarajevu. Tu je ubijeno 225 ljudi, a više od hiljadu ih je ranjeno, kažu podaci UN-a iz 1995.

U konfliktu koji je završen 1996. ubijeno je 11.541 građana Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Obilježava se 26 godina od početka četverogodišnje opsade Sarajeva, najduže u historiji modernog ratovanja. Istog dana pale su i prve žrtve – Suada Dilberović i Olga Sučić. Čelnici Grada i nekoliko sarajevskih opština položili su vijence i cvijeće na mostu nazvanom po njima. Ubijene su 5. aprila 1992. godine, tokom mirnih demonstracija na kojima su […]

Jan Doršner u skijanju je bio vunderkind – u Bosni i Hercegovini prvi, u Jugoslaviji uvijek među prvih pet, a onda je počeo rat…

01 Dec 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO