Schwarz-Schilling: Isključiti HDZ BiH iz grupe narodnjačkih stranaka

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je slavio 25 godina od nastanka 'Herceg - Bosne', kazao je bivši visoki predstavnik u BiH (Al Jazeera)

Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling zatražio je od predsjednika Evropske pučke stranke Manfreda Webera da isključi Hrvatsku demokratsku zajednicu BIH (HDZ BiH) iz grupacije narodnjačkih stranaka EPP-a.

Schwarz-Schilling u pismu, koje je pokazano na uvid i novinskoj agenciji Patria, navodi da vođe nacionalističkih stranaka siju strah i mržnju u narodu kako bi održali korumpirani sistem.

“S pravom ste ranije napomenuli da ne želite raditi sa radikalnim snagama u Evropskoj pučkoj stranci. Kako su Fidesz (Mađarska) i PiS (Poljska) u fokusu kritike, iskoristiti ću priliku da vas upoznam sa tendencijama radikalizacije HDZ-a u Hrvatskoj, ali i u BiH”, naveo je Schwarz-Schilling napominjući da se Hrvatska sve neposrednije miješa u politička pitanja Bosne i Hercegovine.

Glorificiranje ratnih zločinaca

Bivši visoki predstavnik u BiH predsjednika Evropske pučke stranke upozorava i na glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca i na činjenicu da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović slavio 25 godina od nastanka “Herceg – Bosne”, napominjući i to da kako Čović “evidentno radi na istoj stvari sa novim srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, koji već godinama otvoreno radi na svojim planovima o secesiji i predstavljanjem bosanske države apsurdom.”

Pismo koje je Schwarz-Schilling uputio predsjedniku Evropske pučke stranke Manfredu Weberu

“U vezi s tim, Partija evropskih socijalista je već prije nekoliko godina na to reagirala, te Dodikovu partiju Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) isključila iz evropske partijske porodice. Zbog jako upitne saradnje sa HDZ-om sa ovim akterima, bilo bi krajnje vrijeme da EPP također počne razmišljati o isključenju HDZ-a”, napisao je Schwarz-Schilling, između ostalog.

Izvor: Agencije