Dačić: Priča o zastavi Kosova kad dođe Macron

Generalno je to veliki skandal, jer ne postoji vojna parada na kojoj učestvuju i poraženi, smatra Ivica Dačić (Tanja Vali? / Tanjug)
Generalno je to veliki skandal, jer ne postoji vojna parada na kojoj učestvuju i poraženi, smatra Ivica Dačić (Tanja Vali? / Tanjug)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da službeni Beograd “neće uložiti Francuskoj protest zbog isticanja kosovske zastave u Bogorodičinoj crkvi”, a izostanak reakcije objašnjava najavljenim posjetom francuskog predsjednika Srbiji.

Zastava Kosova našla se u crkvi Notre-Dame u Parizu uz obilježja 86 država i 11 međunarodnih organizacija, a u povodu predstojećeg obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

“Imajući u vidu predstojeću posetu Emmanuela Macrona, prvu posetu francuskog predsednika Srbiji posle 18 godina, moje je mišljenje da to treba ostaviti za razgovor”, kaže Dačić za Politiku.

Isticanje zastave Kosova u crkvi Notre-Dame Dačić i većina predstavnika vlasti u Srbiji ocijenili su neprihvatljivim.

Prema Dačiću, to je “generalno veliki skandal, zato što ne postoji vojna parada na kojoj učestvuju i poraženi”.

“To ne možemo da sprečimo, ali možemo da imamo bolje odnose sa Parizom, za što je predstojeća poseta Macrona izuzetno važna”, rekao je Dačić.

Mnogo Vučićevih pitanja

U međuvremenu se oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg su novinari pitali putuje li u Pariz, na obilježavanje stogodišnjice kraja rata.

“Nikome od nas nije prijatno, ali morate da razumete da se priznanje desilo pre deset godina. Kako je to odjednom postalo tema? Tako je i u Beču, Parizu, Londonu, Berlinu, Rimu… Nigde da ne idem? Da li treba sebe da izolujem? Kažite mi šta hoćete? Hoćete da Srbija ne bude predstavljena u Parizu? Da ne bude predstavljena zemlja koja je najviše propatila tokom Prvog svetskog rata, koja je izgubila 28 odsto svog stanovništva, ili 1.247.000 ljudi?”, upitao je Vučić.

“Da ne budemo predstavljeni tamo? Da tamo bude predstavljen Hashim Thaci, kao predsednik Kosova, a da Srbija ne bude predstavljena. Kažite mi, ako je to nečija želja ili ideja, kažite mi šta hoćete od Srbije? Šta hoće svi ti političari?”, nastavio je postavljati pitanja Vučić.

“Ni meni se ne sviđa i reći ću Macronu da mi se ne sviđa. Je li to razlog da ne razgovaramo sa Macronom, Vladimirom Putinom, Donaldom Trumpom i, ako treba, sa Thacijem? Šta je smisao svih tih koji to traže? Da ne razgovaramo ni sa kim, da zatvorimo Srbiju, da ne trgujemo ni sa kim, jer smo stalno uvređeni?”, zapitao je Vučić.

‘Kao uvrijeđena mlada’

Po njemu, “postoje različite politike, a Srbija ne može da glumi uvređenu mladu, već da gleda kako da ide napred i da se razvija”.

Vijest da je zastava Kosova istaknuta u crkvi objavio je tokom vikenda na Twitteru veleposlanik Kosova u Parizu Qendrim Gashi.

Beogradski mediji odmah su reagirali, navodeći kako su u Prvom svjetskom ratu savezničke snage činile Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunjska, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Armenija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO