U BiH ove godine prijavljeno 22.411 nezakonitih migranata

Bosna i Hercegovina se u 2018. godini suočila sa znatnim porastom nezakonitih migracija (EPA)

To je rečeno na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje je usvojilo informaciju o stanju u području migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim priljevom migranata u zemlju, prenijela je Fena.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi detaljnu informaciju o realizaciji Akcijskog plana hitnih mjera i izvještaj o utrošku donatorskih sredstava, da se pripreme i Vijeću ministara na usvajanje dostave odluke o davanju statusa prihvatnih centara objektima u kojima su smješteni migranti, te da se među migrantskom populacijom napravi evidencija djece bez roditeljskog staranja, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U informaciji Ministarstva sigurnosti navodi se da se Bosna i Hercegovina u 2018. godini suočila sa znatnim porastom nezakonitih migracija preko vlastite teritorije, te da su od 9. do 19. novembra 2018. Službi za poslove sa strancima prijavljena 703 nezakonita migranta.

Najviše migranata iz Pakistana

Od njih 22.411 najveći broj dolazi iz Pakistana (7.428), Irana (3.519), Sirije (2.768), Afganistana (2.687), Iraka (2.043) i Libije (780).

Ministarstvo sigurnosti, u saradnji s nadležnim institucijama, izradilo je Akcijski plan hitnih mjera koje se trebaju preduzeti s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega s istočnim susjedima Bosne i Hercegovine, a koji je usvojen na 142. sjednici Vijeća ministara 15. maja 2018.

Akcijski plan hitnih mjera sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i dalje pružaju pomoć Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine u obavljanju poslova nadzora granice.

Izvor: Agencije


Povezane

Crna Gora jedna je od tranzitnih zemalja na migrantskoj ruti prema Zapadnoj Evropi. Iako je spominjana mogućnost postavljanja i bodljikave žice na granici s Albanijom, crnogorska vlada kaže kako se to neće dogoditi jer se mogu izboriti s problemom ilegalnih migracija. Priča Milice Marinović.     

Published On 20 Nov 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO