Haradinaj: Ukidamo carine kad Srbija prizna Kosovo

Odluka o povećanju poreza je odluka suverenog Kosova, poručio je Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je, komentirajući uvođenje carina od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, da ih ne treba smanjivati “dok Srbija ne prizna Kosovo”.

Izjavio je to, prenose kosovski mediji, na sjednici parlamenta sazvanoj na zahtjev 42 zastupnika na temu “skandala i neuspjeha” u kosovskoj vanjskoj politici.

“Samo priznanje neovisnog Kosova od srpske države može smanjiti porez”, rekao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, kosovski predsjednik Hashim Thaci s Beogradom “pregovara na drugačiji način”.

Haradinajev je stav da Kosovo “samo sankcioniranjem može od Srbije dobiti priznanje”.

‘Prekinuti agresiju Srbije’

“Bez ovakvog pristupa nemoguće je postići međusobno priznavanje, niti se može postići uzajamno prihvatljiv sporazum”, rekao je Haradinaj.

Prethodno je, reagirajući na poziv Europske unije da Priština povuče odluku o povećanju poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kazao kako će to biti učinjeno kad bude “prekinuta agresija Srbije”.

Rekao je da takva odluka nije bila neočekivana, prenose mediji u Prištini, podsjećajući kako je više puta upozoravao da prethodno uvedeni porez može biti samo povećan.

Na pitanje novinara o reakciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odgovorio je da je “Kosovo bilo dovoljno tolerantno”.

‘Srbija želi zamrznuti konfilkt’

“Čekali smo da EU zaustavi agresiju Srbije, ali se to nije dogodilo. Ni dijalog između dviju država ne bi se dogodio da nije bilo poštovanja Kosova prema Srbiji”, kazao je Haradinaj.

Kako je rekao, “odluka o povećanju poreza je odluka suverenog Kosova, koja, ako agresija Srbije prestane i ako se bude poštivao energetski sporazum i još mnogo toga, može biti dovedena u normalu”.

“Oni [Srbija] žele nas držati u zamrznutom konfliktu. Mi smo tolerirali mnoge stvari u nadi da će međunarodna zajednica pronaći rješenje, ali ga ne vidimo”, rekao je Haradinaj.

Prethodno je Vlada Kosova donijela odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

EU traži da se odluka odmah ukine

U obrazloženju odluke navodi se da se “Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Bruxellesu”.

Obrazlažući odluku, Haradinaj je kazao da je donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom.

U međuvremenu su visoki dužnosnici EU-a pozvali Kosovo da odmah ukine spornu odluku, a vlasti Srbije najavile protumjere.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO