Zaev uvjeren da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju

Gruevski je 11. novembra iz Makedonije, prema zvaničnim informacijama, pobjegao preko Albanije i Crne Gore (EPA)

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvije godine zatvora, biti vraćen u Makedoniju.

On je intervjuu Televiziji Alsat M odbacio spekulacije da se dogovorio sa Gruevskim i omogućio mu da pobjegne, podsjećajući da se i u vrijeme postizanja Pržinskog dogovora govorilo da ima dogovor s bivšim premijerom, ali da je ispalo da to nije tačno.

“Sve što sam govorio, tako je bilo. Ja kažem da će Gruevski biti vraćen… Mađarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo”, rekao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao primjer bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je nakon što je bio osuđen za korupciju 2010. pobjegao, ali je uhvaćen i godinu dana kasnije vraćen u Hrvatsku.

Pobjegao u mađarskom diplomatskom vozilu

Gruevski je 11. novembra iz Makedonije, prema zvaničnim informacijama, pobjegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom.

Gruevski, kome su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog mercedesa u vrijeme dok je bio premijer.

Na Facebooku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je “u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj prijetnji po život” i da je u Budimpešti, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Izvor: Agencije