Interpol raspisao potjernice za 41 osobom

Potjernice su raspisane putem Interpola (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je 41 potjernicu protiv optuženih za ratne zločine koji su nedostupni bosanskohercegovačkim organima gonjenja.

Potjernice su raspisane putem Interpola, a u Sudu Bosne i Hercegovine su naveli da nemaju saznanja da li se za tražene osobe sumnja da se nalaze na području Srbije i Hrvatske.

“Ukupno je nedostupno 45 lica protiv koji je potvrđena optužnica”, naveli su u Sudu Bosne i Hercegovine, ne preciziravši zašto za svima nisu raspisane potjernice, javlja BIRN BiH.

Prema trenutnim podacima, nedostupni su: Fahrudin Alić, Branko Besara, Aničić Nedjeljko, Dragan Dopuđa, Saša Dunović, Branislav Gavranović, Milisav Gavrić, Ante Golubović, Miroslav Hrstić, Jovo Jandrić, Radoslav Janković, Zlatan Mijo Jelić, Milenko Karlica, Duško Kornjača, Borislav Stojić, Rajko Drakulić, Svetozar Kosorić i Adem Kostjerevac.

Državljani Srbije i Hrvatske

Također, nedostupni organima gonjenja u Bosni i Hercegovini su: Višnja Aćimović, Tomislav Kovač, Nedeljko Matić, Mladen Kurdija, Rajko Kušić, Perica Kustura, Vinko Lazić, Marinko Marić, Zdravko Marinić, Mario Miličević, Miljenko Nogolica, Jovan Novaković, Vide Palameta, Blagoja Vojvodić, Čedo Bogičević, Vinko Papak, Vitomir Popić, Željko Rodin, Drago Samardžija, Bogdan Stevanović, Borislav Stojšić, Marco Vidović i Miloš Zekić.

Za većinu optuženih za ratne zločine ili genocid navodi se da su državljani Srbije ili Hrvatske.

Neki od optuženih već su svjedočili putem videolinka iz Beograda na suđenjima koja se vode na Sudu Bosne i Herceglovine ili u Hagu, ili su se pojavljivali u medijima.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz je u utorak, na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, zatražio da međunarodna zajednica nastavi poticati vlasti u regiji da zaustave negativne trendove i intenziviraju regionalnu saradnju, istrage i suđenja.

“Procesuiranje ratnih zločina i pomirenje u državama obuhvaćenim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije posljednjih nekoliko godina nazaduje, regionalna saradnja je sve slabija. Svake godine je manje suđenja za ratne zločine, a vladajući političari iz regije unazad dvije godine tretiraju ratne zločince kao heroje”, kazao je Brammertz.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO