EU: Pelješki most se gradi bez obzira na Komšićevu prijetnju

Pelješki most
Željko Komšić je rekao da bi BiH mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu (Anadolija)

U institucijama Europske unije, koje su odobrile i sufinanciraju gradnju Pelješkog mosta, kažu kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje novozabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

“To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije oko njega, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastavit će se”, rekao je dužnosnik Europske komisije u Bruxellesu, dajući izjavu agenciji Hina, uz uvjet anonimnosti.

Komšić je rekao da bi Bosna i Hercegovina mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer je, kako je ustvrdio, “prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice”.

“Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut. Nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak ni sporazum [Franjo] Tuđman – [Alija] Izetbegović o morskoj granici. Da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most? Preko bh. mora”, rekao je Komšić.

Radove plaća Evropska unija

Gradnjom mosta između poluotoka Pelješac i kopna povezao bi se jug Hrvatske, članice Unije, čime bi cestovni promet zaobilazio teritorij Bosne i Hercegovine.

Most s 357 milijuna eura financira EU preko svoje kohezijske politike, čiji je cilj smanjiti nejednakosti između bogatih i siromašnih regija unutar europskog bloka.

Za najveći projekt EU-a u Hrvatskoj već je isplaćen manji dio novca, a prva faza izgradnje počela je 30. srpnja.

Krajem kolovoza su u Bruxellesu zaprimili pritužbe iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je bila poslala informacije o ugovoru Tuđman – Izetbegović, koji nije ratificiran, a također i sve karte tog područja.

Početkom godine je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem je potvrdio realizaciju projekta.

“Taj stav ostaje na snazi, ništa se ne mijenja. Osim toga, ne vjerujem da će Bosne i Hercegovine pokrenuti tužbu. Niti Slovenija se u svom sporu s Hrvatskom nije obratila sudu u Hamburgu”, dodaje neimenovani izvor u Bruxellesu.

Tužbu mora odobriti Predsjedništvo BiH

Osim Komšića, koji je u tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izabran iz reda hrvatskog naroda, eventualnu tužbu moraju odobriti i preostala dvojica članova, koji predstavljaju Bošnjake i Srbe u toj državi.

“Projekt Pelješkog mosta ne može se stopirati, jer ima sve potrebne dozvole”, kaže Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, ujedno i glavni izvjestitelj Europskog odbora regija i gradova.

To tijelo u Bruxellesu predstavlja regije i gradove iz EU-a, no nema zakonodavnu već savjetničku ulogu.

“Iz Bosne i Hercegovine čujemo neke neutemeljene prigovore. Željko Komšić je došao na to mjesto [u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine] tako kako je došao. Izabran je, ali ne onako kao što bi hrvatski predstavnik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine trebao biti izabran, a to znači nije izabran glasovima građana hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercefovini”, napominje Dobroslavić.

“To nije dobro za Bosnu i Hercegovinu, nije dobro za odnose s Hrvatskom, pa ni s EU-om. Mi smo se uvijek zauzimali za jednakopravnost hrvatskog naroda. Ovaj način da jedan narod izabire drugom narodu predstavnika u najvišoj vlasti, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, sigurno nije doprinos ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini te će biti smetnja daljnjem razvoju normalnih odnosa”, dodao je.

‘Komšić neće zaustaviti izgradnju mosta’

Prema njegovim riječima, “nikakav Komšić neće zaustaviti izgradnju mosta”.

Navodi i kako most ima sve dozvole te se gradi prema ugovoru sklopljenom s kineskim ponuđačima.

“Oni su počeli raditi, pa ne vidim nikakve smetnje. Sada, kada je prošla predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini, vjerujem da će se o tome manje govoriti, a da će se oni više baviti svojim problemima, kojih ima napretek ondje”, rekao je Dobroslavić.

Navodi i kako je u predizbornoj kampanji u Bosni i Hercegovini prijetnje tužbom ocjenjivao kao “pokušaj mobilizacije jednog dijela biračkog tijela u Bosni i Hercegovini”.

“Vidjet ćemo hoće li se nastaviti. Bude li tako, to će biti znak da naši susjedi ne razumiju stvarnost, jer se most gradi na hrvatskom teritoriju i prema važećim dozvolama, usuglašen je s Bosnom i Hercegovinom u pogledu visine mosta te raspona između stupova. Također je omogućen neometan pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što je i njihovo pravo, koje im nitko ne može i ne želi oduzeti”, zaključio je Dobroslavić.

Pelješki most trebao bi biti dovršen 2022. ili 2023. godine.

Izvor: Agencije