Ivanić: Cijela BiH bi nakon izbora mogla postati ‘Mostar’

Ivanić je poručio da Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno ulazi u ozbiljnu političku krizu (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić upozorio je da Bosna i Hercegovina, “zbog nepostojanja dogovora Bošnjaka i Hrvata u vezi s Izbornim zakonom, ulazi u krizu, koja može dovesti do toga da, poslije izbora, cijela BiH postane Mostar”.

Rekao je je da je “još prije šest mjeseci upozoravao da je Izborni zakon Bosne i Hercegovine najveći problem koji će optereti Bosnu i Hercegovinu, ali da to niko nije ozbiljno shvatao”.

“Vjerujem da će to pitanje opterećivati i cijelu ovu godinu. Mislim da su male šanse da se postigne neka vrsta dogovora, jer je značajno različit pogled na sadržaj i ne vjerujem da može doći do određenog približavanja u vezi s ovim pitanjem”, rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Otvoreno razgovarati

Iznio je svoj stav da bi bilo dobro da predstavnici SDA i HDZ-a “pošteno i otvoreno razgovaraju i pokušaju da postignu dogovor, jer to neće riješiti ni hrvatski ni turski predstavnici”.

“Nažalost, zbog nedostatka komunikacije, nisam optimista da će se to dogoditi i bojim se da Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno ulazi u ozbiljnu političku krizu, koja može dovesti do toga da poslije izbora cijela Bosna i Hercegovina postane Mostar”, rekao je Ivanić.

Izvor: Agencije


Povezane

U decembru prošle godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je da Izborni zakon BiH ne osigurava ravnopravnost i zastupljenost svih građana. Da bi izbori, koji bi trebali biti održani u oktobru 2018. godine, imali legitimitet, državni parlamentarci trebaju promijeniti Izborni zakon. Već godinu nema političkog saglasja o tome kako izraditi regulativu kojom bi bile […]

Published On 26 Dec 2017

U Sarajevu zasjeda Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.  Na usvojenom dnevnom redu je više od 100 tačaka. Između ostalog, poslanici će razmatrati dva prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, jedan od Hrvatskog narodnog sabora po hitnoj proceduri, a drugi od SDA. U Parlamentu se raspravljalo i o nedavno usvojenom Zakonu o akcizama. […]

Published On 21 Dec 2017

Izmjene predviđaju uspostavljanje virtualnih etničkih područja za izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda te nudi rješenje za statut Grada Mostara.

Published On 19 Jul 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO