Ivanić: Cijela BiH bi nakon izbora mogla postati ‘Mostar’

Ivanić je poručio da Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno ulazi u ozbiljnu političku krizu (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić upozorio je da Bosna i Hercegovina, “zbog nepostojanja dogovora Bošnjaka i Hrvata u vezi s Izbornim zakonom, ulazi u krizu, koja može dovesti do toga da, poslije izbora, cijela BiH postane Mostar”.

Rekao je je da je “još prije šest mjeseci upozoravao da je Izborni zakon Bosne i Hercegovine najveći problem koji će optereti Bosnu i Hercegovinu, ali da to niko nije ozbiljno shvatao”.

“Vjerujem da će to pitanje opterećivati i cijelu ovu godinu. Mislim da su male šanse da se postigne neka vrsta dogovora, jer je značajno različit pogled na sadržaj i ne vjerujem da može doći do određenog približavanja u vezi s ovim pitanjem”, rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Otvoreno razgovarati

Iznio je svoj stav da bi bilo dobro da predstavnici SDA i HDZ-a “pošteno i otvoreno razgovaraju i pokušaju da postignu dogovor, jer to neće riješiti ni hrvatski ni turski predstavnici”.

“Nažalost, zbog nedostatka komunikacije, nisam optimista da će se to dogoditi i bojim se da Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno ulazi u ozbiljnu političku krizu, koja može dovesti do toga da poslije izbora cijela Bosna i Hercegovina postane Mostar”, rekao je Ivanić.

Izvor: Agencije