Izmjene Izbornog zakona nisu prošle u bh. Parlamentu

Zastupnički dom bh. Parlamenta je raspravu o zakonskim izmjenama otvorio 21. decembra prošle godine
Zastupnički dom bh. Parlamenta je raspravu o zakonskim izmjenama otvorio 21. decembra prošle godine

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je u srijedu prijedlog izmjena Izbornog zakona što ga je prošle godine u parlamentarnu raspravu uputio blok hrvatskih stranaka okupljen oko Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Potporu nije dobio ni suprotstavljeni prijedlog Stranke demokratske akcije, pa je rješavanje gorućeg pitanja promjena u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine vraćeno na početnu točku.

Za izmjene koje je predložio HDZ BiH glasalo je 11 od 42 zastupnika, koliko ih ima u Zastupničkom domu.

Dodikov SNSD uz HDZ BiH

Uz zastupnike iz najveće hrvatske stranke, izmjene su podržali samo još oni iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Ista je sudbina zatekla i prijedlog SDA, za koji je glasao još manji broj, odnosno tek sedam zastupnika.

HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona Dom naroda bh. parlamenta usvojio je po hitnom postupku još u srpnju 2017. godine, no na raspravu i glasanje u Zastupničkom domu čekalo se mjesecima, dok su istodobno trajali bezuspješni međustranački pregovori o rješenjima koja bi bila svima prihvatljiva.

Zastupnički dom je raspravu o ovim izmjenama zapravo otvorio 21. prosinca prošle godine, no sjednica koja je tada započeta višekratno je prekidana i nastavljana, pa je završena glasanjem tek u srijedu.

Odluka Ustavnog Suda BiH

HDZ BiH je sa svojim partnerima pokušao ishoditi izmjene Izbornog zakona kojima bi se riješio problem nastao nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine neustavnim proglasio dosadašnji način biranja zastupnika u Dom naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Uz to su iz ove stranke dodali odredbe kojima se predlagalo uvođenje etničkih ad hoc izbornih jedinica, iz kojih bi se birali hrvatski, odnosno bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prijedlog HDZ-a, po kojemu bi se hrvatski zastupnici u Domu naroda federalnog Parlamenta birali iz kantona unutar tog entiteta s razmjernom ili pretežitom hrvatskom većinom, kao i novi model izbora dva od tri člana bh. Predsjedništva, odbacile su sve stranke koje okupljaju pretežito bošnjačko političko tijelo, ali i one sa srpskim predznakom, poput Srpske demokratske stranke, koja je dio vladajuće koalicije na državnoj razini.

SDA, čiji prijedlog izmjena Izbornog zakona također nije dobio potporu u Zastupničkom domu, nudio je rješenje po kojemu bi svakom kantonu bila ostavljena mogućnost delegiranja zastupnika u Dom naroda federalnog Parlamenta iz reda sva tri naroda, a pitanje izbora članova bh. Predsjedništva u toj stranci uopće nisu tretirali, ističući kako ono mora biti riješeno zajedno s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Članovi Predsjedništva BiH u Briselu

Opći izbori u Bosni i Hercegovini trebali bi biti održani u listopadu, a eventualne izmjene Izbornog zakona moguće su najkasnije do početka svibnja.

O mogućim rješenjima trenutačno se pregovara među strankama, uz posredovanje Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i američkog Veleposlanstva u toj zemlji.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić otputovali su u Bruxelles, kako bi tamo o tom problemu razgovarali i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

Sva trojica uoči puta su kazala kako ne vjeruju da će u tom formatu biti moguće postići konačno rješenje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO