Video: Helikopteri OSBiH gase požare u Hercegovini

Helikopteri Oružanih snaga BiH gase požare na području Dretelja u općini Čapljina te na području Bileće.

Još su aktivni požari na području Modrič-Hotanj i Gradine, općina Čapljina.

Požar ide u dva kraka, jedan prema Velikoj borovoj glavi, a drugi prema Posušju, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite.

Na području Mostara jutros nema aktivnih požara, osim požara na lokalitetu Drežnica – Batačke Lazine-Čvrsnica, gdje gori šuma munike i bukve.

Bura koja je jučer doprinosila širenju požara, donekle se umirila, ali i dalje puše.

Također, još prijeti požar iz smjera Šurmanaca, prema mjestu Bijakovići, općina Čitluk,  požar je i kod mjesta Bačnik, općina Stolac. Nema prijetnje za kuće i stanovništvo, ali se vatra širi nepristupačnim terenom prema Kruševu.

Požar je aktivan i u općini Konjic, na području Javorika. U mjestu Orahovica vatra je ugašena sinoć oko 22:30 sati.

U neumskoj općini lokaliziran je požar kod Prapratnice te su se vatrogasci vratili s terena u 01:50 sati.                                         

Kako je tokom noći vjetar oslabio, požar se uspio sanirati i  kod mjesta Zagorca, u općini Ravno, navodi se u saopćenju.

Veliki požar na Trusini, u općini Berkovići skoro je u potpunosti lokaliziran, a jutros je po požarištu djelovao i helikopter Oružanih snaga BiH, rekao je načelnik ove općine Nenad Abramović.

Mještani pomažu vatrogascima

On je naveo da je i noćas trajala borba na ovom požarištu, gdje vatra danima ugrožava objekte,.

Na terenu su bili vatrogasci, policija, pripadnici Oružanih snaga BiH, šumari, mještani, a u pomoć su otišli i vatrogasci iz Bileće i Nevesinja.

I u Trebinju su svi požari pod kontrolom.

Novi požar, koji je sinoć izbio u mjestu Bravenik u rejonu Zubaca kod Trebinja, potpuno je ugašen, a i dalje je aktivan požar u trebinjskim brdima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona aktivno je desetak požara. U općini Čapljina aktivni su požari na lokaciji Trebižat-Dretelj-Zvirovići, gdje su ugroženi stambeni objekti, približno 500 kuća. U Čapljini je Ivan Pavković.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO