Grabar-Kitarović: Tri mora nije ‘trojanski konj’ SAD-a

Donald Trump, Andrzej Duda, Kolinda Grabar-Kitarović, Inicijativa tri mora
Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je inicijativa i saradnja s Donaldom Trumpom rezultat njenog boravka u SAD-u u januaru (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula kako Inicijativa Triju mora nije ni na koji način usmjerena protiv Europske unije ili Rusije, niti je “trojanski konj” Sjedinjenih Američkih Država u Europi. 

Britanski časopis The Economist sredinom srpnja se u tekstu naslovljenom “Njemačka strahuje da će Trump razjediniti Europu” osvrnuo na podršku američkog čelnika Inicijativi Triju mora, koju su pokrenule Hrvatska i Poljska i o kojoj je tijekom svog posjeta Varšavi razgovarao s hrvatskom predsjednicom. 

Trump je poljskom i hrvatskom vodstvu obećao opskrbu američkim ukapljenim plinom i podržao izgradnju plinskih koridora u srednjoj Europi te brzu izgradnju LNG terminala na Krku.

Inicijativa je predstavljena kao projekt poboljašnja prometnih i energetskih veza između sjevera i juga te regije, no Berlin sumnja da se iza toga kriju i neprijateljski motivi, tvrdi ugledni časopis, podsjećajući da Njemačka kritizira Poljsku zbog napada na slobodu medija, sudstva i nevladinih organizacija, dok Varšava iznosi kritike na račun svog zapadnog susjeda zbog izgradnje plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji će Europu učiniti još ovisnijom o Rusiji.

‘Inicijativa ‘za’, a ne ‘protiv”

Trumpovi potezi u tim okolnostima u Berlinu su viđeni kao pokušaj da se razjedini Europska unija, zaključio je britanski časopis. 

“Odlično je da Economist, koji je doista ugledan svjetski list, piše o Hrvatskoj i o toj inicijativi, jer kad postajete čimbenik, onda ulazite u igru s velikim igračima i morate biti svjesni da će biti različitih mišljenja i interesa te prijepora”, rekla je Grabar-Kitarović za Hrvatsku televiziju. 

“Međutim, inicijativa Triju mora nije ni na koji način usmjerena protiv EU-a, niti protiv Rusije, niti je Trojanski konj SAD-a u Europi”, rekla je hrvatska predsjednica o tom udruženju 12 država srednje Europe, kako prenosi Hina.

“Ona je inicijativa ‘za’, a ne ‘protiv’, za jednu snažniju Europu u kojoj je prisutnija kohezija, a ne da postoji podjela između istoka i zapada, razvijenih i nerazvijenih država”, dodala je.

Najvažnija sastavnica te inicijative, smatra predsjednica, energetska je neovisnost koja je pretpostavka političke stabilnosti i sigurnosti, te je “zbog toga doista bitno da nastavimo ne samo s izgradnjom LNG terminala, nego i s međusobnim povezivanjem”. 

“Vjerujem da nitko ne može i ne mora imati bilo kakve primjedbe u odnosu na to da pojedina država ili skupina država želi osnažiti sebe kako bismo zajedno osnažili EU”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Ona je o tome u četvrtak razgovarala s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini koja je, kaže predsjednica, izrazila “razumijevanje za tu inicijativu” i s kojom se složila da “postoji potreba da članice EU-a više razgovaraju i surađuju”. 

Inicijativa rezultat puta u SAD

Grabar-Kitarović je za HRT otkrila da je inicijativa Triju mora i suradnja s predsjednikom Trumpom rezultat njezinog boravka u SAD-u u siječnju koji je izazvao kritike u hrvatskim medijima. 

“Tada sam rekla da će rezultati biti jasni prije ljeta i sad je evidentno o čemu je bila riječ”, rekla je predsjednica.

“Ponekad ne možete unaprijed govoriti o svojim inicijativama jer sami sebe minirate kad ih otkrivate javnosti… U diplomaciji i političkim odnosima je potrebno povjerenje i rad iza zatvorenih vratiju kako bi se inicijative realizirale”, kazala je hrvatska čelnica.

Zaključila kako će biti još odjeka posjeta SAD-u, posebno kad je riječ o Bosni i Hercegovini i njezinom euroatlantskom putu.

Izvor: Agencije