Nevrijeme u regiji: Vjetar čupao stabla i nosio krovove

Glavni udar olujnog nevremena praćenog gradom trajao je nekoliko minuta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Snažno nevrijeme i kiša praćena gradom veličine lješnjaka pogodilo je zapadne dijelove Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatsku te Sloveniju.

Na osječkom području vatrogasci su zbog snažnog grmljavinskog nevremena, praćenog jakom kišom i vjetrom, zaprimili veliki broj poziva građana. Uglavnom se radilo o uklanjanju drveća koje je palo na prometnice ili električne vodove te ispumpavanju vode iz podruma.

Jaki pljuskovi, praćeni grmljavinom i gradom, pogodili su prethodno Unsko-sanski kanton na zapadu BiH. Za sada nema podataka o materijalnoj šteti.

Nakon Slovenije, nevrijeme stiglo u Hrvatsku

Nevrijeme je iz Slovenije stiglo u Hrvatsku, najprije u Zagorje i Istru, a potom se proširilo na Kvarner. Dnevnik.hr javlja da je nevrijeme čupalo i stabla.

Jutarnji list prenosi da je posebno dramatično bilo u Novigradu, gdje su olujni oblaci potpuno zamračili nebo, što se vidi na brojnim fotografijama objavljenim na društvenim mrežama.

Lokalni mediji u Poreču pišu da je glavni udar olujnog nevremena praćem gradom trajao nekoliko minuta, a da su zbog njega letjele reklame, stolice, crjepovi, stolovi, suncobrani i tende, kontejneri i kante za otpad.

Dramatično i na sjeverozapadu Hrvatske

Borove iglice, granje i lišće začepili su rešetke kanalizacije, zbog čega su dijelovi Poreča određeno vrijeme “plivali pod vodom”. Navodno je i više vozila ostalo zarobljeno u kišnim jezerima.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj je pala jaka kiša, a ponegdje i grad.

Hum na Sutli, koji se nalazi blizu granice sa Slovenijom, među prvima je stradao od nevremena, a Zagorje su u popodnevnim satima pogodili kiša i grad veličine lješnjaka, piše Dnevnik.hr.

Blokirane ceste u Sloveniji

Oluje i jaki vjetrovi izazvali su ranije probleme na zapadu i u središtu Slovenije, javio je državni Informativni centar za promet.

Pojedine ceste bile su blokirane zbog oborenog drveća i odrona između Nove Gorice, Tolmina i Boveca, prenosi agencija STA.

Državni mediji su javili da je duž rijeke Soče, vjetar nosio krovove s kuća, kao i da su na nekim mjestima oboreni dalekovodi.

Nacionalna služba za spašavanje i katastrofe javila je i da je oluja oborila i brojno drveće u Kamniku, Škofjoj Loki, Medvodama i Komendi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO