Modrić: Novac sam davao bratu i sinu Zdravka Mamića

Kapetan hrvatske nogometne reprezentracije Luka Modrić detaljno je, na osječkom Županijskom sudu, svjedočio o svojoj suradnji i odnosu s bivšim čelnikom “Dinama” Zdravkom Mamićem.

Iako je Modrić potvrdio kako je uz ugovor s Dinamom potpisao pripadajući aneks koji je regulirao podjelu zarade od mogućih transfera i da je Mamiću nakon prelaska u Tottenham davao gotovinu, Mamić je njegovo svjedočenje na kraju nazvao “najdivnijim i najpoštenijim”.

Osim Zdravka Mamića, sudi se i njegovom bratu Zoranu Mamiću, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru.

Za Dinamo je Modrić počeo igrati s 14 godina i tamo se zadržao sve do 22. godine. Potom je u Tottenham prešao za, kako je rekao, iznos između 21 i 23 milijuna eura.

Ugovor s Dinamom potpisao je 2004. godine i nije imao menadžera, a potpisivanju su bili nazočni njegovi roditelji, napomenuo je. 

Dodao je kako je uz ugovor potpisao i pripadajući aneks koji je regulirao podjelu zarade od mogućih transfera.

Prema Modrićevim riječima, sadržaj aneksa predvidio je da 50 posto iznosa zarade od transfera ide njemu, a 50 posto iznosa Dinamu, prenosi Hina. 

S ugovorima potpisivao i anekse

Svaki puta kada je potpisivao ugovore, potpisivao je i anekse.

Na pitanje državnoga odvjetnika Tončija Petkovića kako se obavljala podjela novca od prelaska u Tottenham, odgovorio je kako je, nakon što je Tottenham isplatio Dinamo, polovica toga dijela išla na njegov račun, a on je dio koji je pripadao Zdravku Mamiću isplaćivao na ruke Mamićevu sinu ili bratu. Tako je tražio Mamić, rekao je Modrić.

Kako prenosi hrvatski mediji, Petković je Modriću tijekom svjedočenja predočio dio iskaza u kojem stoji da je izjavio: “Nakon što sam već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks profesionalnog ugovora između mene i Dinama, po kojemu meni pripada 50 posto transfera. Mamić mi je tada objasnio da je nužno da ja potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti dio novca od transfera u Tottenham”.

No, Modrić je na to odgovorio da on to nikada nije rekao.

“Kazao sam da se ne mogu sjetiti kad je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera jedino o našoj rastavi, da on nema nikakvih potraživanja prema meni, da razriješim taj građansko-pravni odnos između mene i Mamića”, rekao je Modrić, kako prenosi Večernji list.

U jednome trenutku svjedočenja, na pitanje tužitelja je li potpisivao još koji aneks ugovora o transfernom obeštećenju, u svjedočenje se umiješao Zdravko Mamić, rekavši da je Modrić dva puta rekao kako je potpisao dva ugovora o profesionalnom igranju i dva pripadajuća aneksa.

Mamić je to konstatirao dva puta, nakon čega mu je sudac rekao da će ga novčano kazniti ako još jednom ustane, a da nije dobio riječ.

“Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered”, upozorio ga je sudac Darko Krušlin.

“Ne zbunjujem ga ja, nego tužitelj. Meni visi 10 godina zatvora”, nastavio je Mamić, na što mu je sudac rekao da svejedno ne može tako postupati.

Mamić: Modrićevo svjedočenje nešto najdivnije i najpoštenije

Po izlasku iz sudnice Zdravko Mamić odao je priznanje Modriću na svjedočenju rekavši kako je njegov iskaz “nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada bilo”.

“Njemu su uvalili rečenicu koju on jednostavno nikada nije rekao”, kazao je Mamić, ocjenivši da Modrić nije promjenio iskaz iz USKOK-a već je svjedočeći rekao “upravo suprotno”.

“Ovo je danas 68. svjedok i svi su svjedoci optužbe. I nijedan svjedok nije niti jednu rečenicu rekao u korist optužnice odnosno na štetu nas okrivljenika. Vidite da je to jedna velika farsa”, poručio je Mamić pokušavajući novinarima objasniti poslovni odnos s Lukom Modrićem.

“Jedno je privatni odnos koji je reguliran građanskim ugovorom između Luke Modrića i Zdravka Mamića kao civilnih osoba. Onda u sredini imate ugovor između Luke Modrića i Dinama i na kraju imate odnos gdje Luka i ja rješavamo podjelu onoga dijela koji je Luka dobio temeljen ugovora s Dinamom i raskidamo naš građanski ugovor. Dakle, za početak imate naš odnos privatni, onda imate Dinamo i Luka i onda imate završetak našeg privatnog odnosa”, objasnio je Mamić.

Dodao je i da je Modrić vrlo jasno rekao kako je potpisao dva profesionalna ugovora i dva pripadajuća ankesa koja su govorila o podjeli transfera i “isto tako je na predočenje USKOK-a rekao, a to je istina, da je potpisao još jedanput, tri dana nakon što je Dinamo potpisao s Tottenhamom ugovor 26. travnja, sporazumom u kojem je precizirana podjela u finacijskim omjerima između nega i Dinama”.

“A onda smo 8. lipnja 2009. kada on igra u Totenhamu mi utanačili naš građanski ugovor”, kazao je Mamić rekavši da bi on, da je Luka Modrić, zagrmio onog časa kada bi Zdravko Mamić završio u zatvoru.

“Luka je čestit čovjek”, kazao je Mamić dodajući kako je sav porez na dio koji je Luka Modrić dobio od Dinama plaćen jednokratno od strane Modrića. Novinarima je usput zamjerio da inzistiraju na detaljima zapitavši ih zašto ne mogu podnijeti činjenicu da je on čestit i pošten čovjek.

Pokrenute još tri istrage

Zdravka Mamića Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u prvoj potvrđenoj optužnici tereti kako je, izvlačeći novac iz Dinama, nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna (6,92 milijuna eura), a njegov brat Zoran 38,1 milijun kuna (5,07 milijuna eura), zbog čega je USKOK predložio oduzimanje nepripadne imovinske koristi.

Okrivljenike USKOK tereti zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo, davanja i primanja mita, zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u tom kaznenom djelu.

Osim ovog slučaja, koji je u travnju prošle godine premješten u Osijek zbog Mamićevih poznanstava s troje zagrebačkih sudaca, USKOK je naknadno, zbog izvlačenja novca iz Dinama, pokrenuo još tri istrage, a Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

USKOK sumnja kako je u svim slučajevima iz Dinama izvučeno više od 280 milijuna kuna (37,4 milijuna eura).

Zdravko Mamić ranije je rekao kako je prije nego što su njegov brat, on i Damir Vrbanović preuzeli vodstvo Dinama, postojalo pravilo da se transferi dijele između igrača i kluba, o čemu postoje brojni dokumenti, a da je uprava kluba s njim na čelu to pravilo svela na minimum.

Kao primjere je naveo transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena, koji su, kako je tvrdio, “plaćeni u Hrvatskoj i na koje je plaćen porez hrvatskoj državi”.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Izvor: Al Jazeera i agencije