Čanak o Hrtkovcima: Šešelj mora krivično odgovarati

Čanak kaže da ne znači da Šešelj nije kriv, iako ga je Haški sud oslobodio u prvostepenom postupku (Tanjug)

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocijenio je danas da je “krajnje vreme” da se u Srbiji pokrene proces protiv predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i njegovih saučesnika “zbog progona hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva pre 25 godina”.

Čanak je u saopštenju naveo da je miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine, “kada je u Šešeljevom prisustvu pročitan spisak ‘nepodobnih’ građana hrvatske nacionalnosti, bio uvod u nasilje, ubistva i progon prvo u tom, a zatim u još 20 mesta u Sremu”.

“Pozivamo nadležne organe da pokrenu proces protiv Šešelja i ujedno rasvetle i imenuju njegove nalogodavce, odgovorne za tadašnju, očito, državnu politiku iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva”, naveo je lider LSV-a.

Suočavanje sa prošlošću

Čanak je ocijenio i da činjenica da je Haški sud prvostepeno oslobodio Šešelja krivice ne znači da lider radikala nije kriv i da mu se ne može i ne mora suditi u Srbiji.

“Naprotiv. Nekažnjavanjem krivaca, već četvrt veka, kažnjavaju se žrtve”, naveo je Čanak.

On je ocijenio da bi suđenje Šešelju i razotkrivanje svih nalogodavaca njegovih nedjela u vrijeme tadašnje vlasti dalo značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može i nikada neće zaboraviti dane kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove”, dodao je Čanak.

Izvor: Al Jazeera i agencije