RS na kredit kupuje helikopter za 4,7 miliona eura

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja entitetskoj Vladi podnijelo je 28 zastupnika (Al Jazeera)

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska u srijedu su usvojene odluke o zaduženju za kupovinu “višenamjenskog” helikoptera, vrijednog 4,7 miliona eura, te zaduženju od 3,3 miliona eura za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova tog entiteta.

Iz entitetske vlade ukazuju da je ovaj helikopter neophodan za policijske i medicinske svrhe, ali i prijevoz zvaničnika, te da je riječ o kapitalnom ulaganju, dok su iz opozicije isticali da je riječ o nepovoljnom zaduženju, koje ne treba finansirati novim kreditima, prenosi agencija Fena.

Burna rasprava vođena je i o odluci o zaduženju za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUP-a.

Projekt podrazumijeva izgradnju tri nova objekta, sanaciju i adaptaciju deset postojećih, dok su za dva objekta predviđene sanacija, adaptacija i rekonstrukcija, a cijeli kompleks zahtijeva i vanjsko uređenje.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija rekao je da je cilj projekta osiguravanje uvjeta da MUP efikasnije obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

Burna rasprava u Skupštini

Opozicionari su navodili da nisu protiv ulaganja za policiju, ali da to ne smije biti zaduživanjem već iz tekućih budžetskih sredstava.

Prihvaćen je i Nacrt prostornog plana područja posebne namjene Klekovača.

“Realizacijom plana očekuje se izgradnja prvoklasnog ski-centra, koji će moći da smjesti i usluži do 15.000 gostiju. Područje će moći da pruži turističku ponudu cijele godine, a planirana je izgradnja oko 65 kilometara skijaških staza”, navela je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić.

Iz opozicije su naveli da ne vjeruju u realizaciju projekta te da se ne zna ko je investitor.

Prihvaćen je i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2016. godinu, a Danijela Novaković i Mirko Stojčinović razriješeni su funkcije pravobranioca RS-a, odnosno zamjenika pravobranioca RS-a – Banja Luka.

Ovim je okončano zasjedanje entitetskog parlamenta.

Izvor: Agencije