Izetbegović: Sud u Hagu zatvorio je vrata pravdi

“Međunarodni sud pravde u Hagu odbacivanjem zahtjeva za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid odlučio je zalupiti vrata pred nosom onima koji traže pravdu”, izjavio je u četvrtak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

“[Predsjedavajući bh. Predsjedništva] Mladen Ivanić ima pravo na svoje političke stavove i tu nema mjesta ljutnji, ali Međunarodni sud [pravde] nema pravo na cinične manipulacije kada je pristup obespravljenih međunarodnoj pravdi u pitanju”, rekao je Izetbegović na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

“Institucija koja se zove Međunarodni sud pravde u Hagu odlučila je zalupiti vrata pred nosom onih koji traže pravdu, da im ne dopusti niti ulazak u predvorje Suda”, dodao je.

Kazao je da je ovaj sud osnovan da bi se ponovo potvrdila vjera u osnovna prava čovjeka, dostojanstvo, vrijednosti ljudske ličnosti i ravnopravnost nacija – malih i velikih.

“Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male. Njima pripadaju mrvice pravde koju smo dobili prije deset godina. Sud je odlučio da zatvori oči, jer ranija presuda niti približno ne oslikava ulogu [nekadašnjeg predsjednika Savezne republike Jugoslavije i Srbije Slobodana] Miloševića i Srbije u genocidu u Bosni i Hercegovini.”

‘Odluku nisu donijela nadležna tijela’

Dodao je da je Aleksandar Vučić, premijer Srbije, koji će posjetiti Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice, dobrodošao.

“Vučić će doći ovdje da smiruje stvari i on je dobrodošao ovdje. Ova revizija se odnosi na Srbiju koju je vodio Milošević”, rekao je Izetbegović.

Ranije su na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci Mladen Ivanić i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavili da je odbacivanje zahtjeva za reviziju presude “pobjeda dejtonske Bosne i Hercegovine” te da se nakon toga treba baviti pitanjima, kako su rekli, vaninstitucionalnog djelovanja i paralelnih struktura u bh. institucijama.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, vezano za zahtjev za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije). Stoga se ne može ništa poduzeti kada je u pitanju dokument pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije)'”, navodi se u pismu koje potpisuje Couvreur.

Isključena odgovornost Srbije

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem predao je krajem februara zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Odmah je reagirao Ivanić, smatrajući da Softić nema legitimaciju da u ime Bosne i Hercegovine podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih nacija.

Presuda je donesena 26. februara 2007, kad je sud u Hagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO