Ravnogorci odali počast Draži Mihailoviću u Višegradu

Pripadnici Ravnogorskog pokreta, u Draževini kod Višegrada odali su počast četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću, a povodom 71. godišnjice njegovog hapšenja.

Ravnogorci su se u velikom broju okupljali i prethodnih godina. Iz MUP-a bh. entiteta Republika Srpska rekli su Al Jazeeri da je današnji skup najavljen policiji i da njegovi učesnici nikome nisu prijetnja, kao i da se obilježavanje odvija bez incidenata.

Predstavnik Bošnjaka povratnika u Višegrad, rekao je da su više puta reagirali na postrojavanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta, ali zvanične reakcije nikada nije bilo.

“Svakog 13. svakog proljeća bivamo uznemireni i podsjećani na ono čega se ne želimo sjećati.  Svaka njihova pojava, pojava njihove ikonografije žrtvu, Bošnjake koji su stradali i stradavali u 20, 19. pa i početkom 21. vijeka podsjeća na ono čega se nerado sjećaju. Zašto u Višegradu, kakva se poruka želi poslati iz Višegrada, mislim da se time trebaju pozabaviti najodgovorniji ljudi za bezbjednost sa nivoa države BiH”, kazao je Bilal Memišević, predsjednik Skupštine Opštine Višegrad.

Prošlogodišnji napad

Ravnogorci su se u velikom broju okupljali i prethodnih godina, na zaprepaštenje povratnika i porodica žrtava u gradu u kojem je ubijeno gotovo 3.000 Bošnjaka, od čega 128 djece.

Prošle godine je tokom okupljanja jedna osoba pokušala oduzeti kameru snimatelju televizije N1 iz Sarajeva. Policija je kasnije privela tu osobu.

I ekipa Federalne televizije je otjerana sa mjesta okupljanja. Kako je kazala Elma Kazagić, urednica magazina Mreža, njima je tokom snimanja neko prišao s leđa i odveo ih do “vojvode”. On im je naredio da odmah odu.

Sagledavši okolnosti, novinari FTV-a su odlučili, zbog vlastite sigurnosti, otići.

Ekipa N1 iz Sarajeva je višegradskoj policiji prijavila napad, koji se dogodio po okončanju skupa koji su danas organizirali pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ikonografija i odore podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća, kada su pripadnici paravojnih formacija u Višegradu ljude žive spaljivali, silovali i mučili.

Iz MUP-a bh. entiteta Republika Srpska ranije su kazali za Al Jazeeru da ravnogorci nisu prijetnja nikome, a iz Tužilaštva BiH nisu mogli da daju bilo kakav komentar.

BiH nije definirala šta su fašistička obilježja i organizacije. U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio.

Uklonjena riječ genocid sa spomenika

U junu svake godine se u Višegradu obilježava godišnjica zločina, poznatog kao “Živa lomača”.

Tada je spaljeno sedamdeset živih ljudi, civila Bošnjaka.

Najmlađa žrtva tog zločina imala je samo dva dana. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, organizator paravojne jedinice “Osvetnici“, a Sredoje Lukić, koji je bio policajac tokom rata, na dvadeset i sedam godina.

Nadležne komunalne službe u Višegradu u 2014. su, uz asistenciju policije, uklonile riječ genocid sa spomenika na mezarju Stražište, a za koji je nadležna općinska služba izdala nalog da se ukloni.

Na 23. godišnjicu zločina počinjenih nad Bošnjacima u 2015. otkrivena je spomen-ploča koja trajno podsjeća na stravični zločin u Pionirskoj ulici.

Bakira Hasečić je tada poručila da je Višegrad grad “živih lomača”, a da će ta spomen-ploča u Pionirskoj ulici trajno svjedočiti o gnusnom zločinu nad Bošnjacima Višegrada.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO