Petrov: BiH je ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je da su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na visokom nivou (Anadolija)

“Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti cijele regije i u Hrvatskoj ima istinskog prijatelja i partnera koji joj stoji na raspolaganju”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, koji sa saborskom delegacijom boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Petrov je posjetu Sarajevu započeo sastankom s rukovodstvima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj saradnji te euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine. 

Istakao je da Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima partnera koji joj stoji na raspolaganju kroz pružanje tehničke i političke pomoći jer je, kako je rekao, “Hrvatska, možda rijedak, ali snažan glas u procesu eurointegracija BiH”, javlja Anadolija.

“Smatram da je neupitan teritorijalni integritet i suverenost BiH i svaki drugi oblik politike može izazvati samo nestabilnost. Smatram da je BiH ključ stabilnosti cijele Jugoistočne Europe i mi ćemo, kao Republika Hrvatska, biti na dispoziciji BiH kao partneri na bilo kakav način koji BiH bude tražila”, rekao je Petrov.

Otvorena pitanja

Istakao je da je tokom nedavne posjete predsjednika Vlade Republike Hrvatske Sarajevu dogovorena zajednička sjednica vlada dviju zemalja, na kojoj će neka neriješena pitanja biti riješena. 

“To je, također, jedan od pokazatelja zaista dobronamjernih želja Hrvatske prema BiH. Smatram da imamo dugu zajedničku povijest, također obilježenu tragičnim događajima. Smatram da nije prošlo toliko vremena da bismo zaboravili što nečije jednosmjerne težnje mogu uzrokovati na ovim područjima. BiH ima istinskog prijatelja u svim njenim nastojanjima i nadam se da ćemo moći pomoći da njihov put bude onaj pravi put prema euroatlanskim integracijama”, izjavio je Petrov. 

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je da je na sastanku konstatirano da su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na visokom nivou, ali da dvije zemlje imaju otvorenih pitanja. 

“Republika Hrvatska i BiH imaju neka pitanja koja treba da se rješavaju, a koja nazivamo otvorenim pitanjima, kao što je pitanje ugovora o državnoj granici, ugovora o socijalnom osiguranju, prava radnika iz BiH koji su od 1991. do 1995. godine otpušteni sa poslova, a radili su u Hrvatskoj, zatim Aneks G Ugovora o sukcesiji, o imovinsko-pravnim odnosima itd. Sva smo pitanja stavili na dnevni red”, rekao je Džaferović. 

Istakao je da su prijateljstvo i međusobno povjerenje garancija da će pitanja, bez obzira na to koliko dugo bila otvorena, biti riješena. 

“Naša očekivanja od ovog sastanka su velika i ovo je podsticaj za izvršne vlasti i u Hrvatskoj i u BiH da se u narednom periodu konkretnije i žustrije krene u rješavanje ovih pitanja. Iskoristili smo priliku da se zahvalimo Republici Hrvatskoj, njenim predstavnicima u EU-u na podršci koju daju BiH”, rekao je Džaferović i zahvalio Petrovu što je izabrao Bosnu i Hercegovinu kao prvu destinaciju nakon imenovanja za predsjednika Hrvatskog sabora.

Posjeta Vitezu i Mostaru

Predviđeno je da se Petrov sastane i s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem te s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Programom posjete planiran je i sastanak predsjednika Hrvatskog sabora s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Predsjednik Hrvatskog sabora posjetit će i Vitez, gdje je predviđen sastanak s načelnikom općine Tomislavom Bošnjakom-Matićem i predstavnicima privrede, kulture i drugih djelatnosti u toj općini.

Iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najavljeno je da će Petrov sutra posjetiti Sveučilište u Mostaru, a predviđen je i sastanak s monsinjorom Ratkom Perićem, biskupom mostarsko-duvanjskim, te posjeta Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla, kao i razgovor sa gvardijanom fra Dankom Perutinom.

Izvor: Agencije