Međunarodni sud pravde uputio pisma članovima Predsjedništva BiH

Pismo je poslano nakon što je BiH predala zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid (Arhiva)

Međunarodni sud pravde u Haagu uputio je tri zasebna pisma članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To je Al Jazeeri potvrdio ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

U međuvremenu je Marija Milić, savjetnica za medije Predsjedatelja Predsjedništva BiH potvrdila Al Jazeeri da su pisma iz ICJ-a poslana trojici članova Predsjedništva, ali da su stigla u Veleposlanstvo BiH u Nizozemskoj.

Zaprimila ih je veleposlanica Mirsada Čolaković, no sadržaj nije poznat, rekla je Milić.

“Zbog nepovjerenja u ambasadorku BiH u Haagu, Mirsadu Čolaković, predsjedavajući Ivanić naložio je da se pismo ICJ-a adresirano na njegovo ime ne otvara i da mu se dostavi redovnim putem”, objasnila je Milić u izjavi za Al Jazeeru.

Dodaje i kako Ivanić pretpostavlja da se ICJ poziva na njegovo ranije pismo i pismo ministra Crnatka, po kojima se traži jedinstven stav Predsjedništva BiH o tome ima li Sakib Softić legitimitet da predstavlja Bosnu i Hercegovinu pred Sudom u Haagu.

Očekuje da će, s obzirom na to da je riječ o redovnoj proceduri slanja diplomatske pošte, pismo iz Haaga u Sarajevo stići za dva-tri dana.

Čović je izjavio kako ima nagovještaj se od članova Predsjedništva BiH traži pojedinačno izjašnjavanje o zahtjevu za reviziju presude.

Potvrdio je Dnevnom avazu da su iz tog suda upućena posebna pisma na adrese trojice članova Predsjedništva BiH, ali da još nisu stigla u Sarajevo.

Na upit je li upoznat sa sadržajem pisama, samo je odgovorio kako “ima nagovještaj, ali pisma još nitko nije vidio”.

U kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kratko su rekli da nemaju komentar.

Obostrane prozivke

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je ranije ovog tjedna sazvao sjednicu na kojoj je trebala biti razmatrana revizija presude, ali nakon konzultacija sjednicu je prvo napustio Izetbegović, a potom i Čović.

Izetbegović je odbio izjasniti se o stavu te institucije u povodu podnošenja revizije presude uz obrazloženje da sjednica nije pripremljena sukladno Poslovniku o radu Predsjedništva BiH. Navodno, prijedlog odluke koji je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić stavio na izjašnjavanje nije sadržavao nikakvo obrazloženje kojim se obrazlaže njegova pravna zasnovanost.

Nakon neuspjele sjednice, Ivanić je izjavio kako je Predsjedništvo BiH ušlo u krizu, te prozvao Izetbegovića za bojkot.

“Niko mi nije ponudio, niko od mene nije tražio da se organizuje rasprava, a svi kažu da sam protiv. Prosto je nevjerovatno koliko se teze obrću. Svi govore kako ja kao izdajem BiH, a branim Srbiju, a ni riječi nisam rekao o tome. Stalno sam govorio o načinu donošenja odluka”, istaknuo je Ivanić.

Izetbegović je odgovorio kako “nije tačno da je revizija presude pokrenuta jednostrano”, te odbacio optužbe za izazivanje krize u BiH.

“Krizu su izazvali oni koji su počinili agresiju i genocid, oni koji veličaju ratne zločince. Dakle, radi o klasičnoj zamjeni teza, jer su krizu u odnosima zemalja i naroda u regiji izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, počinili genocid, oni koji su zatim taj genocid negirali i koji rehabilitiraju presuđene ratne zločince, po njima nazivaju studentske domove, dodjeljuju im odlikovanja”, rekao je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. veljače 2007. godine, kad je sud u Haagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

‘Ne izazivam krizu, nego to čine oni koji su počinili agresiju, genocid i veličaju ratne zločince’, kaže Izetbegović.

Published On 23 Feb 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO