SDSM potvrdio Zaeva za mandatara

Glavni odbor Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) potvrdio je kandidaturu predsjednika te stranke Zorana Zaeva za mandatara za sastav nove makedonske vlade.

Osim toga, u SDSM-u tvrde i kako imaju dovoljno potpisa za formiranje vlade te da će Zaev najvjerojatnije u ponedjeljak odnijeti potpise predsjedniku Đorgu Ivanovu.

SDSM je u Skoplju raspravljao o prijedlogu najjače albanske stranke – Demokratske unije za integracije (DUI), koja je sinoć objavila da će potpise svojih 10 zastupnika dati Zoranu Zaevu.

To bi, uz potpise zastupnika druge albanske stranke BESA, bilo dovoljno za formiranje nove vlade.

Oglasio se i europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn, koji je, nakon najave o prikupljanju dovoljnog broja mandata, poručio kako očekuje naredne korake.

“Sada očekujemo od predsjednika da povjeri mandat kandidatu stranaka koje imaju većinu u parlamentu, a u skladu s Ustavom, kako bi formirali vladu. Promjene u demokratskim društvima su prirodne i trebaju se prihvatiti kada su rezultat kredibilnih izbora. Prihvaćanje i poštovanje izbornih rezultata i pravo lidera da formiraju vladu je odlika zrele demokracije. Opstruiranje i potkopavanje takvih napora nemaju mjesto u demokratskom procesu”, poručio je Hahn.

Odluka do ponedjeljka

Iz DUI-ja su naveli kako to ne znači nužno da će biti dio nove vlasti, niti je to dogovor o koalicijskoj suradnji, jer još nisu konačno odlučili na koji će način podržati SDSM i Zorana Zaeva kako bi dobio mandat za formiranje makedonske vlade.

Glasnogovornik DUI-ja Bujar Osmani najavio je kako će posljednju riječ o tome donijeti stranački predsjednik Ali Ahmeti. Dodao je kako će odluka najvjerojatnije biti donesena u ponedjeljak.

Nakon sastanka, koji je trajao do dugo u noć u petak, Osmani je novinarima rekao kako će DUI dati potpise Zaevu da bi formirao vladu, ali to ne znači da će DUI biti dio te vlade, javila je Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska Evrosimoska.

“Zbog nekih okolnosti povezanih s rokovima, odlučili smo dati podršku SDSM-u, ali to ne znači da imamo dogovor za koaliciju. Da bi počeli rokovi za lokalne izbore moraju se odluke donijeti što ranije, a za to je potrebno dobiti mandat za sastavljanje vlade i da Sobranje počne raditi. Nije u interesu da se odgode lokalni izbori”, rekao je Osmani kasno sinoć makedonskim medijima. 

Prethodno je Ahmeti rekao kako će se DUI fokusirati na mogućnosti, uzimajući u obzir izborne rezultate, ali i opciju da stranka postane dio opozicije.

Prema njegovim riječima, odluka će biti usklađena s voljom ljudi koji su glasali za DUI, ali i očekivanjima građana i stranih partnera.

“Država se suočava s brojnim izazovima i DUI će imati konstruktivnu ulogu”, rekao je Ahmeti.

VMRO-DPMNE pozvao pristalice na ulice

Središnjica stranke VMRO-DPMNE u međuvremenu je pozvala lokalne ogranke da održe hitne sastanke, a ispred nekih stožera te stranke širom Makedonije u petak uvečer su se okupili članovi i pristaše.

Predsjednik stranke Nikola Gruevski uputio je proglas lokalnim ograncima u kojima ih je pozvao da ustanu u obranu nacionalnih interesa Makedonije, prenio je portal PlusInfo.

U proglasu se pozivaju pristaše i članovi da se odazovu u slučaju da predsjednik opozicijskih socijaldemokrata u Makedoniji Zoran Zaev formira vladu.

Na ulice su izašle pristaše stranke VMRO-DPMNE u Bitolju, Ohridu, Skoplju, Velesu, Strugi, Prilepu, Kumanovu, Kavadarcima i drugim gradovima, a okupljenima su se pridružili i mnogi koji nisu članovi, prenijela je televizija Sitel.

“Idemo u ofenzivu, napali su našu domovinu, Makedonija se treba braniti. Pred nama je teško razdoblje i treba nam puno energije u borbi za VMRO i Makedoniju. Mi ćemo pobijediti”, poručuju pristaše VMRO-DPMNE-a, prenose makedonski mediji.

Na skopskim ulicama održan je prosvjedni marš u organizaciji makedonske skupine koja sebe naziva “Tvrdokorni”.

U povorci je bilo stotinjak ljudi, a organizatori su marš zakazali prije 10 dana. Kažu, ne postoji razlog ni namjera za bilo kakve nerede koji bi se mogli vezati uz najave formiranja nove vlade, javila je Blaževska Evrosimoska.

Traže javno objašnjenje toga što je dogovoreno na pregovorima između SDSM-a i DUI-ja. Pozvali su građane da dođu obučeni u crno, s makedonskim zastavama, ali rekli su da neće dozvoliti isticanje drugih patriotskih i stranačkih oznaka.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, VMRO-DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

Izvor: Al Jazeera i agencije