Načelnik Vlasenice i još tri osobe optuženi za ratne zločine

Bošnjake su odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušicu (Al Jazeera)

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu za ratne zločine protiv četvorice bivših funkcionera i pripadnika policije bosanskih Srba, među kojima je i aktuelni načenik općine Vlasenica, koje tereti za ubistva, zlostavljanja i progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva s područja te općine u istočnoj Bosni.

Zločini su doveli do protjerivanja gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s područja Vlasenice.

Optuženi su Mane Đurić (61), koji je tokom rata bio načelnik policijske uprave u Vlasenici, Radenko Stanić (57), ratni zapovjednik policijske stanice u tom gradu, Miroslav Kraljević (49), tadašnji zapovjednik posebne policijske jedinice i aktuelni načelnik Vlasenice, te Goran Garić (47), bivši policajac, prenosi Hina.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hecegovini, tokom 1992. i 1993, postupali protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, prenosi Fena.

Kraljević je aktuelni načenik Vlasenice

U optužnici se navodi da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline optuženi Đurić, na funkciji načelnika SJB Vlasenica, optuženi Stanić, kao zapovjednik SJB Vlasenica, i optuženi Kraljević, kao zapovjednik Specijalnog voda u SJB Vlasenica, te optuženi Garić, kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

Opširna optužnica

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja desetaka osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proljeća 1993. doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravka.

U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušicu.

Zatočenici su prolazili kroz teške torture i zlostavljanja, neki su i preminuli, a jednom broju zatočenika otad se gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Također, optuženi se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine dokazivat će navode optužbe pozivanjem više od 140 svjedoka, koji se nalaze širom Bosne i Hercegovine, u inozemstvu i prekookeanskim zemljama, a 20 svjedoka iskaz će dati uz neke od mjera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije