Puljić: Dayton nije BiH izgradio na ravnopravnim osnovama

Kardinal Vinko Puljić, kao čovjek vjere, silno izražava žalost za sve žrtve i distancira se od zločina (Arhiva)

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, izjavio je u utorak da treba poštovati sve žrtve, bez obzira čije su, te da presuda hrvatskoj šesterici iz Bosne i Hercegovine nosi “negativnu dozu stigmatizacije jednog naroda”, što bi međunarodna zajednica trebala ozbiljno shvatiti.

On je sudjelovao na konferenciji “Europska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje”, koju su u Evropskom parlamentu u Brieslu organizirali hrvatske zastupnice Dubravka Šuica i Željana Zovko te rumunski zastupnik Cristian Dan Preda, parlamentarni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje šta presuda u predmetu protiv šesterica bosanskohercegovačkih Hrvata pred Haškim sudom donosi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, Puljić je rekao da sada “teško prognozirati, da je previše emocija”.

BiH treba ući u Evropsku uniju

“Teško je to sada prognozirati, jer je jako vruće, mislim da je previše emocija bilo. Treba biti razborit. Sigurno je da tu ima puno elemenata na koje bi se bilo važno osvrnuti, pogotovo treba stvoriti uvjete za poštivanje svih žrtava, ne samo jedne strane. Trebat će stvoriti drukčije javno mnijenje, ne možemo samo jednostrano i selektivno osuđivati, moramo cjelovito. Na poseban način ova presuda nosi jednu negativnu dozu stigmatizacije jednog naroda, i to međunarodna zajednica mora ozbiljno shvatiti i ozbiljno ponijeti odgovornost prema tome”, kazao je kardinal.

On je rekao da Bosna i Hercegovina, kao država tri konstitituvna i ravnopravna naroda, treba ući u Evropsku uniju, što bi pomoglo stabilizaciji i trajnom miru u zemlji.

“Mislim da to ova zemlja zaslužuje, ne samo radi nje same, nego i radi Europe, jer i njoj važno da Bosna i Hercegovina bude stabilna kao država jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana. Europa će s tim imati jednu sigurnost, bit će manje iseljavanja, jer će ljudi ostati kod kuće i izgrađivati tu zemlju”, kaže Puljić.

Žalost za sve žrtve

Kardinal je u raspravi rekao da kao, “kao čovjek vjere, silno izražava žalost za sve žrtve i distancira se od zločina koje je bilo tko počinio u moje ime”.

“Hvala Daytonu [mirovni sporazum] što je zaustavio rat, ali žao mi je što nije Bosnu i Hercegovinu izgradio na ravnopravnim osnovama”, dodao je Puljić.

Na konferenciji su, između ostalih, sudjelovali i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, bh. ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko…

Izvor: Agencije