Čović: Tužite državu Bosnu i Hercegovinu

'Sve što se događalo u Bosni i Hercegovini ugrađeno je u državu koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH', podsjetio je Čović (Andrej Plenkovi? / Twitter)
'Sve što se događalo u Bosni i Hercegovini ugrađeno je u državu koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH', podsjetio je Čović (Andrej Plenkovi? / Twitter)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik HDZBiH Dragan Čović pozvao je sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili u Bosni i Hercegovini, da tuže svoju državu.

Komentirajuću najave tužbi protiv Hrvatske nakon haške presude u slučaju “Prlić i ostali”, Čović je rekao da će “špekulacija biti, kao i alata za stvaranje nereda u Bosni i Hercegovini”.

Pravomoćnom presudom bivši čelnici samoproglašene Herceg-Bosne osuđeni su na 111 godina zatvora, dok je sud utvrdio da su nekadašnji čelnici Republike Hrvatske sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu u ratu u Bosni i Hercegovini. 

“Javno pozivam sve logoraše u Bosni i Hercegovini, bez obzira u čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se događalo u Bosni i Hercegovini ugrađeno je u državu koju prepoznajemo kao ‘dejtonsku BiH’. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. Bosna i Hercegovina treba pronaći način kako pomoći tim ljudima”, izjavio je Čović nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Mostaru.

‘Potreban nam je mir’

Naveo je i kako je siguran u potpunu podršku aktualne vlasti u Hrvatskoj.

“Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod. Treba nam mir na ovom prostoru, obeshrabriti sve one koji mogu doći u napast da otvore mržnju jedni prema drugima, jer se presuda odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata i nitko ne želi da nam se ponovi takva povijest”, dodao je Čović.

Još je rekao i kako će insistirati na tome da se optužnice koje su dizane protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane donose kroz iste zakone kao i u slučaju drugih naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO