Hrvatska: Diplomatska nota Sloveniji da se suzdrži

Miro Cerar, Andrej Plenković, Slovenija, Hrvatska
Zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu, Cerarova vlada tužila je Hrvatsku s argumentom da se radi o kršenju europskog prava (Al Jazeera)

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog o rješavanju pitanja granice, priopćeno je u četvrtak iz MVEP-a.

Rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano početi provoditi, istječe u petak.

Ministarstvo je u četvrtak uputilo notu slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu kojom je u vezi s najavom Ljubljane o namjeri početka jednostrane provedbe arbitražne odluke od 29. lipnja 2017., kao i slijedom zakonskih i provedbenih propisa koje je Slovenija usvojila tijekom prosinca 2017. u svrhu provedbe arbitražne odluke, pozvalo slovenska tijela državne vlasti na suzdržanost, izbjegavanje incidenata i nepoduzimanje jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu na hrvatsku štetu, stoji u priopćenju.

Ministarstvo ističe kako je Hrvatska tom notom pozvala slovensku stranu da ostane privržena mirnom rješavanju otvorenih pitanja, kao što i priliči dvjema susjednim državama, članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, te ujedno upozorila na neprihvatljivost poduzimanja jednostranih mjera.

‘Neprihvatljiv pokušaj promjene stanja na terenu’

“Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava”, naglašava se, kako prenosi Hina.

Podsjeća se i da je provedba arbitražnih odluka u međudržavnim odnosima u potpunosti prepuštena dobrovoljnoj provedbi i dogovoru između stranaka spora te da je Hrvatska bila potpuno jasna u porukama kako ne može prihvatiti navedenu odluku i neće je provesti.

Hrvatska je izašla iz arbitražnog postupka na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz 2015. nakon što je otkriveno da je Slovenija svojim djelovanjem prekršila međunarodno pravo i povrijedila odredbe Arbitražnog sporazuma, kao što je to naknadno utvrdio i sam arbitražni sud.

“Tim protupravnim djelovanjem nepopravljivo je kompromitiran arbitražni postupak i njegova vjerodostojnost”, stoji u priopćenju.

U noti veleposlanstvu ističe se spremnost Hrvatske da sa Slovenijom neposrednim dogovorom riješi to još otvoreno pitanje granice, za što je Hrvatska predložila i odgovarajući pravni okvir te je spremna pregovarati o konačnom smjeru protezanja granične crte koji bi bio u interesu i jedne i druge države, kao i njihovih stanovnika.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posebno je naglasilo kako od slovenske strane, odnosno slovenskih tijela državne vlasti očekuje da ne posežu za primjenom bilo kakvih jednostranih, pa i represivnih mjera i sredstava u pokušaju provedbe arbitražne odluke i da se, najprije u interesu stanovnika obiju država koji žive u pograničnim područjima, suzdrži od djelovanja koja bi mogla dovesti do izgreda i nepotrebnog podizanja napetosti. 

Slovenska je strana zaključno pozvana da djelovanje usmjeri na pronalaženje konstruktivnog i obostrano prihvatljivog rješenja za to otvoreno pitanje između dviju država.

Cerar: ‘Međunarodna obaveza Slovenije i Hrvatske’

Slovenski premijer Miro Cerar najavio je u srijedu da će njegova država krajem tjedna početi s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje izgrede ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštivala Hrvatska.

Hrvatski je premijer Andrej Plenković, pak, u četvrtak ponovio da se arbitražna odluka ne može provoditi bez privole obiju strana.

“Prema tome, očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti”, rekao je hrvatski premijer.

Tijekom vikenda Plenković je izjavio kako će Hrvatska u odnosima sa Slovenijom u vezi s graničnim prijeporom “štititi ono što je hrvatsko”.

Cerar je, pak, u srijedu rekao kako je provedba arbitražne presude međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske.

“To nije nešto o čemu možemo odlučivati nego je moramo provesti”, kazao je Cerar.

Slovenija, rekao je, nije poticala izgrede niti će to činiti, a isto, kaže, očekuje i od Hrvatske.

Izvor: Agencije