Sabor: Haška presuda nepravedna i neprihvatljiva

Sjednica Hrvatskog sabora u četvrtak ujutro nastavljena je zajedničkom izjavom svih parlamentranih stranaka u vezi s haškom presudom šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata, koju je pročitao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“Nakon jučerašnje rasprave, klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva. Upravo je tragičnim činom oduzimanja života, general Slobodan Praljak na simboličan načinukazao na svu nepravednost žalbene presude”, stoji u izjavi.

U ime Hrvatskog sabora i svoje osobno Jandroković je izrazio sućut obitelji Slobodana Praljaka.

Dalje se navodi kako se žalbena presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ne temelji na činjenicama i ulozi koju je Hrvatska imala prema BiH, priznavanju njezine neovisnosti, obrani njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta – a time i opstanka – te humanitarnoj pomoći koju je pružala izbjeglicama u BiH.

Najavljena sjednica o odnosima s BiH

U tom kontekstu, kako je rečeno, Hrvatski sabor izražava sućut i obiteljima žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH.

“Klubovi zastupnika suglasili su se da je u ovom trenutku potrebno djelovati vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, među kojima je i pružanje potpore hrvatskom narodu u BiH, čiji položaj mora ostati konstitutivan i ravnopravan s ostala dva naroda u svim daljnjim promišljanjima o državnom uređenju BiH. S tim u svezi Hrvatski sabor uskoro će na plenarnoj sjednici održati raspravu o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na položaj Hrvata u BiH”, navodi se u izjavi.

“Klubovi zastupnika složili su se i da će nakon pisane žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Hrvatski sabor zauzeti stajalište u zajedničkoj deklaraciji”, rekao je Jandroković.

Također, naglasio je, Sabor očekuje da Vlada razmotri sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila navode iz žalbene presude.

“U novonastalim okolnostima, klubovi zastupnika suglasili su se da je potrebno održati razboritost, jedinstvo i odgovornost političkih stranaka vodeći računa o interesima Republike Hrvatske. U tom smislu, klubovi zastupnika pozivaju zastupnice i zastupnike da se vode tim načelima u svom daljnjem političkom djelovanju u Hrvatskom saboru”, rekao je Jandroković.

Pozvao je zastupnike da “odaju počast svim stradalim civilima, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim žrtvama ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH, čiji je gubitak ostavio u boli i patnji brojne obitelji i njihove bližnje”.

Sve žrtve, kazao je, moraju zauvijek ostati u našoj kolektivnoj svijesti, a “jučerašnja smrt generala Praljka neka ostane zadnji čin tragičnih ratnih zbivanja”.

“Svima njima pokoj vječni, a nama dovoljno razboritosti da se okrenemo prema budućnosti i da se ovo više nikad ne ponovi”, rekao je predsjednik Sabora.

Minuta šutnje za žrtve ratnih sukoba

U trenutku minute šutnje u sabornici je, od SDP-ovaca, bio samo Domagoj Hajduković, dok zastupnika GLAS-a i SDSS-a nije bilo.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je u četvrtak da je izjava predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića o žalbenoj presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju šestorici čelnika bosansko-hercegovačkih Hrvata dijelu klubova zastupnika neprihvatljiva, a da SDP-ovi zastupnici nisu sudjelovali u minuti šutnje na početku zasjedanja Sabora jer se nisu htjeli dovesti u situaciju da sudjeluju u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem hrvatskom zakonodavnom tijelu.

“Također ne želimo naknadno opravdavati promašenu HDZ-ovu politiku u BiH tijekom devedesetih godina. Naravno, ne slažemo se s tezom o udruženom zločinačkom pothvatu, što su čelnici SDP-a jučer i izražavali”, kazao je Bauk.

Posebno spornim u izjavi smatra što dio u kojem se pokušava osporiti ili nepriznati presuda Haškog suda nije usaglašen.

“Nismo htjeli da se naša nazočnost shvati kao nepriznavanje presude, što odgovorni političari ne mogu činiti. Iz riječi neprihvatljiva iz izjave ne može se shvatiti hoćemo li je priznati. Sudjelovat ćemo, nadam se, u izradi najavljene deklaracije i u usaglašavanju”, kazao je.

“Hrvatska je donijela Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, jedna je od utemeljiteljica tog suda. Čini mi se da je dio sudaca koji je jučer donio presudu sudjelovao i u Žalbenom vijeću za generala [Antu] Gotovinu, a tada je presuda bila prihvatljiva”, kazao je.

Odnos prema haškim presudama je pitanje na koje svi moramo sebi odgovoriti – teško je imati poziciju da su nam nekad presude prihvatljive i da su super, a nekad to nisu.

“Nisu točne interpretacije da Srbija nije spomenuta u haškim presudama, jest u presudi Martiću i za Hrvatsku i za BiH”, naglasio je Bauk.

U srijedu je bila spomenuta i mogućnost da sjednica Sabora počne minutom šutnje za generala Praljka, no to se nije dogodilo, a u srijedu, kako je izvijestila agencija Hina, o tome nije donesena odluka jer je riječ o delikatnoj situaciji s obzirom na to da je neposredno prije samoubojstva pravomoćno osuđen za ratni zločin.

Iz Kluba oporbenog GLAS-a poručili su u srijedu da neće sudjelovati u, kako je rečeno, instrumentaliziranju Sabora.

“Pokušaji koji dolaze iz vrha HDZ-a da se Sabor instrumentalizira tako da na nastavku sjednice u četvrtak nekom posebnom izjavom odbaci pravomoćnu presudu haškog tribunala, te da se za osuđenog ratnog zločinca održi minuta šutnje potpuno su neprihvatljivi i skandalozni. GLAS u takvom dezavuiranju Sabora neće sudjelovati”, poručio je na Facebooku potpredsjednik tog Kluba Goran Beus Richembergh.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak kazao je kako je haška presuda bosanskohercegovačkoj šestorici nepravedna je za njih, za hrvatski narod u BiH i hrvatski državnih vrh iz 90-ih godina. 

Premijer je na početku još jednom izrazio sućut obitelji bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka i žaljenje što si je oduzeo život. 

“On je očito potresen mogućnošću da uopće bude osuđen i iz njegovog kuta moralnih razloga sebi oduzeo život”, kazao je Plenković.

Plenković: Hrvatska je BiH prijateljska zemlja

“To je događaj bez presedana za bilo koje međunarodno sudište, a Praljak je na neki način uputio poruku što misli i kako doživljava presudu, koja je i po našem sudu nepravedna za šestoricu, za hrvatski narod, i na onaj dio kojim se aludira na određene elemente povezanosti tadašnjeg državnog vrha na ratna zbivanja u BiH”, kazao je Plenković.

Premijer je naglasio i da Hrvatska izražava sućut svim žrtvama svih zločina počinjenih u BiH bez obzira na počinitelje. 

Kazao je da je Hrvatska Bosni i Hercegovini prijateljska i susjedna zemlja i da je hrvatski narod  bio taj koji je zajedno s Bošnjacima na referendumu u ožujku ‘92 bio ključan za samostalnost BiH.

“Potpora koju je Hrvatska dala BiH za vrijeme rata i velikosrpskog projekta Miloševićeva režima  bila je stalna, humanitarna, politička, vojna, skrbila je za stotine tisuća izbjeglica iz BiH ne gledajući tko je koje nacionalnosti, a i da ne govorimo o washingtonskom sporzumu, splitskoj deklaraciji, prekretničkoj ulozi Oluje za totalnu promjenu ravnoteže na terenu, što je kasnije omogućilo da Armija BiH, HVO i HV oslobode velike dijelove BiH”, rekao je. 

Kazao je da će Hrvatska pokušati u okviru postojeći pravnih mehanizama osporiti određene dijelove jučerašnje presude. 

Izvor: Al Jazeera i agencije