Zaev se nada skorom rješenju spora s Grčkom

Zoran Zaev:'Nadam se da ćemo prije naći rješenje nego što ćemo ga odgoditi (EPA)
Zoran Zaev:'Nadam se da ćemo prije naći rješenje nego što ćemo ga odgoditi (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je nadu da će Skoplje i Atena uskoro doći do rješenja za višedesetljetni spor u vezi s imenom Makedonije.

Zaev je nakon sastanka sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom u Ljubljani najavio da je za 20. i 21. studenog predviđen prvi sastanak s posrednikom Ujedinjenih naroda Matthewom Nimetzom, prenosi Reuters, uz napomenu da će to biti prvi sastanak s posrednikom UN-a otkad je Zaev u lipnju došao na čelo Vlade.

“Nadam se da ćemo prije naći rješenje nego što ćemo ga odgoditi”, istaknuo je Zaev, kako prenosi Tanjug.

Makedonski je premijer izrazio i očekivanje da će Skoplje iduće godine početi pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

Spor dug 26 godina

Zaev je početkom rujna izjavio kako smatra da je učinjen “veliki korak” u rješenju spora Makedonije i Grčke.

“Dva nedavna susreta ministara vanjskih poslova Makedonije i Grčke u Ateni i Skoplju pridonijela su stvaranju prijateljskih odnosa. To nije rješenje, ali učinjen je veliki korak”, rekao je on.

Izrazio je tada uvjerenje da će pronaći nova rješenja u prosincu ove i početkom 2018. godine na susretima o tom pitanju.

Atena tvrdi da uporaba naziva “Makedonija” podrazumijeva polaganje prava na teritorij sjeverne regije Grčke koji se isto tako zove i blokira napore Skoplja da se pridruži NATO-u i Europskoj uniji, a taj spor traje gotovo 26 godina bez jasnog napretka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO