Hrvatska ulazi u ‘vojni Šengen’

Podaci bi trebalo da posluže NATO-u da može prilikom prebacivanja vojnih snaga kopnom unutar Evrope računati i na korištenje putne mreže u Hrvatskoj (Arhiva)

Hrvatsko Ministarstvo odbrane počelo je preko Ministarstva saobraćaja, a “za potrebe međunarodne vojne saradnje”, da od upravnika autoputeva u Hrvatskoj traži podatke o dužini, širini mostova i vijadukta, njihovom geografskom položaju i visini i širini tunela, piše Jutarnji List.

Podaci o logističkim mogućnostima, na zahtjev NATO-a čiji je Hrvatska član, zatraženi su i od aerodromskih uprava i željeznice.

Zagrebački list prenosi da bi mostovi i vijadukti trebalo da izdrže prolaz konvoja tenkova i drugih teških vojnih vozila, kao što su topovi.

Ranije je zbog male visine naplatnih kućica bio problem prolaz s tenkom ili oklopnim vozilom. To je riješeno uspostavom izvangabaritnog prolaza koji se nalazi u sklopu svake naplatne stanice.

Navodi se da saobraćajni stručnjaci smatraju da bi teške vojne konvoje podnijele saobraćajnice u Hrvatskoj i dodaje da je prebacivanje vojnih vozila dosad uglavnom išlo željeznicom.

Ovi podaci trebalo bi da posluže NATO-u da može prilikom prebacivanja vojnih snaga kopnom unutar Evrope računati i na korištenje putne mreže u Hrvatskoj.

Ukidanje administrativnih barijera

Drugi korak za realizaciju brže mobilnosti NATO snaga kroz Evropu je uspostavljanje „vojnog Šengena“. To je kolokvijalni naziv za ukidanje većine administrativnih barijera za prolazak vojnih snaga između članica NATO-a i Evropske unije.

Taj model je najavio komandant američkih snaga u Evropi, a to diplomatskim rječnikom zatražio i americčki ministar odbrane James Mattis. Samo nekoliko sati nakon njegovog traženja, oglasila se visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini koja je u ime Evropske komisije najavila niz mjera koje će ukloniti prepreke kretanju vojne opreme i osoblja širom EU i indirektno najavila uvođenje „vojnog Šengena“, piše list.

Prema planu, do marta 2018. EK će na usvajanje predložiti članicama akcioni plan za jačanje vojne mobilnosti, što uključuje rješavanje pitanja carine, prevoza opasnih materija, nacionalnih procedura i drugih pravnih prepreka.

Prema najavama, “vojni Šengen” bi trebalo da bude riješen novim evropskim odbrambenim sporazumom. Sporazum bi naredne sedmice trebalo da potpiše 20 članica Evropske unije, među kojima je i Hrvatska. Nosioci sprovođenja sporazuma su Njemačka i Francuska, a Danska, Portugal i Malta još razmišljaju da li će mu se pridružiti.

Na taj način Hrvatska bi mogla prije da uđe u vojni nego civilni Šengen, piše Jutarnji List.

Izvor: Agencije