Odbijeni svi zahtjevi odbrane Ratka Mladića, presuda 22. novembra

Pred sudom u Hagu Ratko Mladić je optužen za najteže ratne zločine, uključujući i genocid počinjen u Srebrenici (Reuters)

Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju odbacilo je zahtjeve obrane bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, u vezi s njegovom sposobnošću da prati izricanje presude, kao i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog liječnika Paula Falkea, prenosi Anadolija.

U obrazloženju se navodi da se ocjena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića prvenstveno temelji na mišljenju liječnika koji ga nije osobno pregledao.

Dodaje se kako obrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje presude te da je, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka i liječnika, njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Optužen za najteže ratne zločine

U priopćenju se navodi da Sudsko vijeće nije nadležno u vezi sa zahtjevom obrane da se pokrene postupak protiv Falkea.

Mladićeva obrana zatražila je od Haškog suda da odgodi izricanje presude, zakazano za 22. studenog, dok optuženog ne pregleda tim srbijanskih liječnika.

Mladićevi odvjetnici Branko Lukić i Dragan Ivetić zatražili su od Haškog suda da presuda njihovom klijentu bude odgođena radi liječničkog pregleda, koji bi obavio tim liječnika iz Srbije, i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo je li Mladić uopće zdravstveno sposoban za izricanje presude.

Haško Tužiteljstvo je u odgovoru na zahtjev obrane Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, za odgodu izricanja presude, ustvrdilo je da je posljednji medicinski izvještaj pokazao kako je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno.

U bijegu bio 16 godina

Mladić je pred Haškim sudom optužen za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012. godine.

U bijegu je bio 16 godina, ali je pronađen i prepraćen u Haag 2011. godine.

Izvor: Agencije