Lokalni izbori u Makedoniji: SDSM i DUI slave, Gruevski ne priznaje poraz

U Makedoniji je održan drugi krug lokalnih izbora u 35 općina, a 70 kandidata natječe se za gradonačelnike. 

Predsjednik opozicione stranke VRMO-DPMNE, Nikola Gruevski izjavio je večeras da neće priznati rezultate lokalnih izbora, zbog, kako je naveo, izbornih manipulacija za koje optužuje vladajući SDSM, makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Lokalni izbori održavaju se pet mjeseci nakon što je Zaev preuzeo vlast u zemlji. Ta je stranka osvojila i najveći broj gradonačelničkih mjesta u prvom krugu.

Zaev je rekao da su izbori bili “fer i kristalno čisti”.

“U drugom krugu lokalnih izbora građani su potvrdili našu pobjedu i još jednom se jasno opredijelili za sveukupne promjene, za kvalitetniji život svih u Makedoniji. SDSM je pobijedio u velikom broju općina. To su dvije važne poruke za nas, da se krećemo u pravom smjeru, pravične i ekonomski prosperitetne Makedonije, zajedničkog doma i društva za sve”, dodao je.

Gruevski traži formiranje novog tužilaštva

Koalicija DUI i SDSM slavi u skoro svim opštinama gdje se održavao drugi krug, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

“Kažu da je DUI, prema partijskim informacijama, pobedila u Čairu i u Strugi te ponovo u Tetovu. Prema partijskim informacijama, Alijansa za Albance je pobedila u Gostivaru. SDSM potvrđuje da su pobedili u Štipu te u nekoliko skopskih opština.

Dok SDSM i DUI slave pobedu, nakon što su skoro u celosti osvojili vlast na lokalnom nivou, VMRO-DPMNE poziva na prevremene parlamentarne izbore i ne priznaje izborni rezultat.”

Gruevski traži formiranje novog specijalnog javnog tužilaštva koje će ispitati navode o neregularnostima na izborima 2016. te na ovogodišnjim lokalnim izborima.

“Tokom dana zabilježene su velike neregularnosti i naznake potkupljivanja birača, partijska agitacija, pritisci, prijetnje i ucjene od uniformiranih i neuniformiranih osoba, fizički obračuni. Dobili smo informacije o ograniziranju takozvanog bugarskog voza. Glasački listići iza jedne općine odneseni su u drugu i provedene su brojne izborne neregularnosti”, rekao je Gruevski.

Bitka za glasove 

Do 17 sati glasalo je 44 posto birača.

Više od 570.000 građana glasalo je na 1130 biračkih mjesta u trideset i pet općina u kojima u prvom krugu nije izabran gradonačelnik.

Tetovo, Gostivar, Struga te skopska općina Čair mjesta su gdje se vodi glavna bitka za glasove, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Vladajućem albanskom DUI-ju suprotstavljaju se dvije manje albanske stranke koje traže svoj prostor na lokalnom nivou. Opozicioni pokret Besa prvi put je na lokalnim izborima, a nakon prvog kruga napravio je koaliciju sa Alijansom za Albance.

Iz DUI-ja kažu da je na biralištima vladala mirna atmosfera, dok iz pokreta Besa kritikuju izborni proces i ističu da su njihovi aktivisti bili izloženi pritisku.

Neregularnosti na biralištima

U nekoliko slučajeva bilo je pokušaja potkupljivanja glasača te porodičnog glasanja, kao i fotografiranja biračkih listića, kažu posmatrači.

Jedna osoba je napadnuta, a jedna privedena u skopskoj općini Šuto Orizari.

U prvom krugu lokalnih izbora, koji su održani 15. oktobra, izabrano je 45 gradonačelnika, kao i gradonačelnik Grada Skoplja.

SDSM je u prvom krugu osvojio 38 načelničkih pozicija od ukupno 81 i tako već u prvom krugu daleko nadmašio rezultat iz 2013. godine kada su njihovi kandidati pobijedili u četiri općine. 

VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog osvojio je tri načelničke pozicije u prvom krugu, a prije četiri godine ukupno 56.

U prvom krugu, DUI je osvojio dva načelnička mandata, a 2013. godine 14. 

Stranke su Upravnom sudu podnijele 28 žalbi, ali je Sud prihvatio samo jednu.

Ovo su šesti lokalni izbori u Makedoniji.

Izbore prati više od 5.000 domaćih i oko 470 stranih posmatrača.

Izvor: Al Jazeera