Video: Izetbegović ironično komentirala jezik Al Jazeerine novinarke

Ravnateljica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović podrugljivim se tonom obratila novinarima na konferenciji za novinare u petak nakon što joj je reporterka Al Jazeere Balkans Nataša Kovačev postavila pitanje o broju liječnika koji su napustili tu zdravstvenu ustanovu.

Kad je Kovačev, koja je rođena u Srbiji i govori srpskim jezikom i ekavicom, što joj omogućuju pravila rada njezine informativne kuće, upitala o broju “lekara” koji su otišli s UKCS-a i je li moguće da nitko od njih ne govori istinu kada spominje mobing, Izetbegović je odgovorila pitanjem, oponašajući ekavicu: “Hoćete da vam kažem pojedinačno koliko lekara je otišlo?”

“Svi lekari su ostali u Kliničkom centru, a samo neki lekari su napustili Klinički centar […] Imam pravo da govorim lekari… Dakle, neki su lekari ili ljekari želeli ili željeli, potpuno ravnopravno, da izađu u javnost i imaju na to pravo. Mi smo dali javna saopćenja o tome, koja nisu moje mišljenje; to je mišljenje Direktorija i najboljih stručnjaka Kliničkog centra”, dodala je.

Na ironično pitanje ravnateljice Izetbegović reagirao je sarajevski novinar Avdo Avdić, koji je takvo ponašanje nazvao “fašističkim”.

Potom mu je zaprijećeno da će, “ukoliko se ne smiri”, biti udaljen s konferencije za novinare.

U snimku se čuje i kako je Izetbegović, nakon Avdićeve reakcije, rekla: “Šta je ovom čovjeku? Ovaj nije normalan.”

‘BH novinari’ traže izvinjenje Izetbegović

Udruženje “BH novinari” najoštrije je osudilo “neprimjereno i arogantno ophođenje” Sebije Izetbegović prema Nataši Kovačev, novinarki Al Jazeere Balkans, kao i prema drugim novinarima koji su pratili konferenciju za novinare u UKCS-u.

“Na primitivan, ciničan i nedostojan način dr. Izetbegović je ismijavala ekavski izgovor novinarke Kovačev, koja je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku liječnika iz sarajevskog Kliničkog centra i to na svom maternjem – srpskom jeziku. Umjesto argumentiranog i profesionalnog odgovora, direktorica Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinarke, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu. Na neprimjereno ponašanje dr. Izetbegović reagirao je jedino Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal, nakon čega je mu je zaprijećeno da će i sâm biti udaljen sa pres-konferencije ‘ukoliko se ne smiri'”, naveo je Upravni odbor “BH novinara”.

Od Izetbegović zahtijevaju “hitno i javno izvinjenje” novinarki Kovačev te da “svoj odnos i komunikaciju sa novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju obnaša”.

Istovremeno pozivaju medijske kuće i novinare iz Sarajeva da “bez odlaganja bojkotiraju svaki budući nastup i izjavu dr. Sebije Izetbegović sve dok se ne izvini novinarki Al Jazeere Balkans”.

“Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignoriranje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom dužnosniku koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civiliziran, profesionalan i argumentiran način jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih zvaničnika”, poručuju iz “BH novinara”.

KCUS: Poznavanje više jezika – bogatstvo

Uskoro je reagirao i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, navodeći kako “priznaje bosanski, srpski i hrvatski jezik, te se u pisanju koristimo latinicom i ćirilicom kao ravnopravnim pismima u BiH”.

“Ovim putem osuđujemo javnu optužbu koju je novinar portala Žurnal, Avdo Avdić iznio na današnjoj press konferenciji, nakon što je prof. dr. Sebija Izetbegović korektno ekavicom odgovorila na pitanje postavljeno na ekavici. Poznavanje više jezika smatramo velikim bogatstvom”, navode iz KCUS-a.

Još su naveli kako se “u svojim nastupima i izlaganjima uposlenici KCUS-a veoma često koriste bosanskim, hrvatskim, srpskim, engleskim, njemačkim i drugim jezicima”.

S UKCS-a otišla 23 ljekara

Ravnateljica Izetbegović prethodno je potvrdila da su od njenog dolaska na čelo te zdravstvene ustanove otišla 23 liječnika.

“Oni su otišli svojevoljno i skoro svi su radili na privatnim klinikama. Prijateljski su mi rekli da ne mogu napustiti svoje privatne klinike, u koje su uložili mnogo. Još su rekli: ‘Pošto nam ti ne bi dozvolila da izlazimo u radno vrijeme, mi ćemo napustiti UKCS'”, prepričala je Izetbegović.

Govorila je i o stanju koje je zatekla prije godinu dana, po dolasku na čelo UKCS-a, te navela kako je među više od 3.600 zaposlenika njih 553 obnašalo dužnosti s posebnim ovlastima, odnosno primali su veće, šefovske plaće.

“Danas imamo 353, čime je napravljena ušteda od 600.000 konvertibilnih maraka [300.000 eura] na godišnjem nivou”, rekla je Izetbegović.

Istaknula je kako je dug po njenom dolasku bio veći od 100 miliona KM (50 milijuna eura), ali je “predanim radom” s posljednjim danom 2016. godine vraćeno 63 milijuna KM (31,5 milijun eura).

Izvor: Al Jazeera i agencije