Dodik nije dobio vizu za put u SAD

Milorad Dodik
Republika Srpska će nastaviti da obilježava 9. januar i da ne obilježava 1. mart, rekao je Dodik (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik neće putovati u Sjedinjene Američke Države na inauguraciju novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa jer nije dobio vizu za ulazak u tu zemlju.

Kako je priopćeno iz njegovog Ureda, predsjednik RS-a zahvalio je na pozivu koji je primio da sudjeluje u svečanosti povodom inauguracije Trumpa te je organizatore svečanosti obavijestio da je, kako se navodi – nažalost, morao otkazati najavljeni dolazak jer svega nekoliko dana pred put nije dobio vizu za ulazak u SAD.

“Sam put iziskuje više dana za pripremu, a nedobijanje vize je onemogućilo da se iste blagovremeno učine. Predsjednik Dodik je uz izraze zahvalnosti prenio i očekivanje da će se sa ljudima iz nove administracije predsjednika Trampa u najskorije vrijeme sresti i da odlaganje susreta iz navedenih razloga neće spriječiti izgradnju konstruktivnijih odnosa i boljeg razumijevanja”, stoji u priopćenju.

‘Haranga u režiji američke ambasadorke’

Dodik je nedavno u Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu podnio zahtjev za redovnu vizu nakon što mu je bio odbijen zahtjev za diplomatsku.

Dodik je odbijanje veleposlanstva SAD-a da mu izda vizu za odlazak u Washington i kontakte s predstavnicima SAD-a u vezi toga nedavno nazvao “harangom u režiji američke ambasadorke u BiH koja će uskoro spakovati kofere i napustiti BiH”.

“Iz proceduralnih razloga ranije sam podnio zahtjev za diplomatsku vizu, ali je moj zahtjev odbijen uz obrazloženje da ne predstavljam organe BiH i da mi zbog toga ne može biti izdata ta viza, koju sam, inače, ranije redovno dobijao”, rekao je tada Dodik. 

Dodik je u jednoj televizijskoj emisiji pokazao pozivnicu da prisustvuje svečanosti povodom polaganja zakletve novog američkog predsjednika Donalda Trumpa te prepričao razgovor sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

On je, kako je rekao predsjednik RS-a, tražio da se Dodik odrekne politike svoje stranke SNSD-a i da se odazove pozivima Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Crnadak: Dodik nije dobio službeni poziv

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, pak, izjavio je kako predsjednik RS-a Milorad Dodik nije dobio službeni poziv američke administracije da prisustvuje inauguraciji novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Dodik nema poziv od zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv od administracije SAD-a bio je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, što se nije desilo”, rekao je tada Crnadak.

Za pozivnicu koju je Dodik pokazao medijima ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kaže kako se vidi da je to “poziv jednog od Dodikovih lobista, kojeg je on nedavno ugostio u Banjaluci zajedno sa suprugom”.

“Vidljivo je da se taj događaj ne dešava na samoj inauguraciji, nego u jednom od vašingtonskih hotela”, dodao je Crnadak.

Izvor: Al Jazeera