Mediji: ISIL prebacuje ljude kroz balkanske luke

Iz luke Bari trajekti putuju prema hrvatskim, crnogorskim i grčkim lukama kao i prema Albaniji (EPA)

Pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) koriste luke u Hrvatskoj, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori za prebacivanje ljudstva iz Sirije u Europu i obrnuto, tvrdi italijanski list Repubblica.

Prema tvrdnji rimskog dnevnika, pripadnici ISIL-a navodno koriste morski put iz Barija, koji ide preko Hrvatske, a iz Barija trajekti voze za Dubrovnik.

Prema informaciji Repubblice, upravo zbog te opasnosti u luci Bari na snazi su posebne mjere sigurnosti.

Trajekti za Hrvatsku, Crnu Goru…

Pojačane su i policijske patrole, koje na sve moguće načine proveravaju putnike koji cirkuliraju lukom, prenosi Tanjug portal index.hr.

Navodi se da iz luke Bari trajekti putuju prema hrvatskim, crnogorskim i grčkim lukama kao i prema Albaniji, koja je trenutačno dio svih sigurnosnih analiza o rastućoj radikalizaciji na Balkanu.

Prije nekoliko tjedana talijanske službe objavile su da tijekom kolovoza postoji povećana opasnost od terorističkih napada u toj zemlji, zbog čega je podignuta sigurnost u Rimu na razinu dva (od moguće tri razine).

U luci se kontroliraju svi putnici koji dolaze iz zemalja izvan država Schengenskog sporazuma, a procjenjuje se da se radi o 25 do 50 posto putnika koji se ukrcavaju na brodove.

Detaljne sigurnosne provjere

Detaljnije provjere obavljaju se i u zračnim lukama, kroz koje prolaze milijuni putnika.

Stručnjaci procenjuju da bi se Italija mogla naći na meti napada terorista, zato što je svoje vojne baze otvorila američkim snagama koje sudjeluju u bombardiranju pripadnika ISIL-a u Libiji.

Kroz nekoliko dana će Italija na zahtjev libijskog premijera Fayeza al-Sarraja poslati svoje specijalne jedinice na tlo te zemlje.

Izvor: Agencije