Samit u Sarajevu: Islamofobija prihvaćeni oblik rasizma

Sarajevo je domaćin prvog Evropskog samita o islamofobiji, koji će trajati tri dana (Al Jazeera)

U sarajevskoj Vijećnici otvoren je prvi Evropski samit o islamofobiji. Farid Hafez, istraživač na Fakultetu sociologije i političkih nauka na Univerzitetu u Salzburgu, istakao je kako je islamofobija veliki izazov za demokratiju u Evropi.

“Zašto mislim da je Sarajevo pravi grad za održavanje pravog Samita. Sarajevo je grad mira, a BiH je zemlja bogate historije gdje egzistiraju muslimani, katolici, Jevreji i drugi. Sarajevo predstavlja dvije mogućnosti u današnjem svijetu, mogućnost mira i mogućnost razdora. Mi kao ljudska zajednica možemo podržati miran ili destruktivan način upravljanja zajednicom”, rekao je Hafez, prenosi Anadolija.

Dodao je kako islamofobija predstavlja prijetnju za sve zajednice.

“Islamofobija nije prijetnja samo za muslimane, nego za sve zajednice. Islamofobija je glavni izazov evropskoj demokratiji. Islamofobija je danas postala prihvaćeni oblik rasizma. Islamofobija je prisutna ne samo u Evropi nego u svim krajevima svijeta”, naglasio je Hafez.

‘Fanatizam ubija’

Jose Luis Rodríguez Zapatero, bivši premijer Španije, je istakao kako ljudske zajednice moraju zajedno da se bore protiv islamofobije i rasizma.

“Mir je naš zadatak koji moramo uraditi. Moramo znati da bez mira nema suživota. Nijedna vjera i nijedno vjerovanje ne mogu služiti da se opravdaju ni nasilje ni mržnja. Ni jedna vjera niti civilizacija nije veća od druge. Sve civilizacije su imale uspjehe i padove. Vjerski pluralitet nije bolest, to je bogatstvo. Oni koji ubijaju nisu vjernici, moramo znati da fanatizam ubija“, kazao je Zapatero.

Istakao je da je potrebno pokrenuti, kako je kazao, preventivne mjere protiv konflikata i osveta u svijetu.

“Preventivni mir se rađa iz dijaloga i razmjene ideja. Borbom protiv islamofobije mi gradimo mirniji i pravedniji svijet. Islam ne podržava i ne potiče nasilje. Samo fanatizam ubija, a ne vjere. Ksenofobija kao i islamofobija rađaju se iz predrasuda i neznanja. Najbitnija je kultura mira i suživota. Ako želimo spriječiti islamofobiju borit ćemo se zajedno, muslimani i kršćani sa Zapada, oružjem obrazovanja, kulture i stalnih razgovora”, rekao je Zapatero.

Rješenje za netrpeljivost

Na samitu u Sarajevu, evropski i američki politički, akademski i lideri civilnog društva će razmijeniti ideje i mišljenja te pokušati pronaći rješenja za izazov islamofobične netrpeljivosti i antimuslimanskih zločina iz mržnje u Evropi i svijetu.

Na ovogodišnjem samitu će se razmatrati nekoliko ključnih pitanja, kao što je uspostava najbolje prakse politika u borbi protiv islamofobije. Ovo će biti objedinjeno u izvještaj, koji će biti na raspolaganju kreatorima evropske politike.

Također će biti održana i panel diskusija o tome kako zajednice mogu sarađivati u borbi protiv različitih oblika predrasuda i netrpeljivosti.

Sponzori Evropskog samita o islamofobiji u Sarajevu su Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Fond za promociju Republike Turske, dok su partneri istanbulska Općina Umraniye i sarajevska Općina Stari Grad.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada