Hrvatska pravi registar stvarnih vlasnika kompanija

Hrvatska vlada najavila je da će oformiti registar stvarnih vlasnika kompanija, koji bi bio dostupan samo pravosudnim i poreznim tijelima.

Cilj im je utvrditi ljude koji zaista stoje iza određenih kompanija, i tako spriječiti slučajeve utaje poreza ili pranja novca poput onih viđenih u globalnoj aferi Dosje Panama, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

Hrvatski sudski registar broji oko 130 hiljada kompanija. Tu se mogu pronaći njihovi pravni vlasnici, ali stvarnim gazdama država u nekim slučajevima teško ulazi u trag. Zbog toga Vlada do kraja godine najavljuje uspostavu ‘Registra stvarnih vlasnika tvrtki’.

„To vam je jedna sveobuhvatna mjera koja je usmjerena na suzbijanje raznoraznih vrsta poreznih utaja, prevara, a isto tako i sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Tu Republika Hrvatska pokazuje svoje namjere i intencije suzbijanja takvih pojava“, kaže Zdravko Marić, ministar finansija.

Problem – imena iz trećih zemalja

Okidač su bile multinacionalne afere koje nisu mimoišle ni Hrvatsku. Najpoznatija, Dosje Panama – izbjegavanje plaćanja poreza i pranje novca putem offshore kompanija, jedan je od primjera u kojima su učestvovali i neki hrvatski državljani.

Stručnjaci pojašnjavaju – počinitelji novac zarade u Hrvatskoj, a neoporezovanu zaradu izvuku pomoću kompanije u tzv. poreznim oazama.

„Najtipičnije je da se ispostavljaju fakture za usluge koje nisu obavljene. To će biti računi na hrvatske tvrtke koje za te nepostojeće usluge ili preplaćena dobra će ovdje iz Hrvatske to platiti, i ako Porezna uprava ne otkrije, to će njima završiti kao alokacija dobitaka bez poreza ili uz eventualno mali porez koji tamo postoji“, kaže porezni stručnjak Vlado Brkanić.

Upravo dobivanje informacija o anonimnim vlasnicima preduzeća iz tih trećih zemalja mogao bi biti problem. Ministar finansija već je dogovorio razmjenu podataka sa pet najmoćnijih članica Evropske unije. Zajedinički su im silni gubici.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera