Imenovano Žalbeno vijeće za slučaj ‘Šešelj’

Haški sud izrekao oslobađajuću presudu predsjedniku Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice (EPA)
Haški sud izrekao oslobađajuću presudu predsjedniku Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice (EPA)

Sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu Theodor Meron imenovao je članove Žalbenog vijeća, koje će razmatrati žalbu haškog tužiteljstva na presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Prema odluci Suda, osim Merona će u Vijeću biti i suci Lee Gacuiga Muthoga, Florence Rita Arrey, Ben Emmerson i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Tužiteljstvo je prethodno najavilo Žalbenom vijeću Suda u Den Haagu da će uložiti žalbu na presudu kojom je Šešelj oslobođen svih optužbi za ratne zločine tijekom ‘90-ih.

U najavi žalbe, tužiteljstvo je zatražilo od Žalbenog vijeća da najprije odobri žalbu, preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cjelini te naloži ponavljanje suđenja.

Tražili 28 godina zatvora

Tužitelji smatraju da prvostupanjsko vijeće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo dobre razloge za svoje zaključke, nije uvažilo agrumente i dokaze tužiteljstva, jer je “pogrešno ocijenilo činjenično stanje utvrđeno tijekom suđenja”.

Haški sud je 31. ožujka izrekao oslobađajuću presudu predsjedniku Srpske radikalne stranke po svih devet točaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje poticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova Vijeća, uz suprotno mišljenje sutkinje Flavije Lattanzi, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet točaka optužnice.

Lattanzi je bila suprotnog mišljenja po osam točaka optužnice, dok je po jednoj točki Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužiteljstvo je, uoči presude, tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO