Pupovac: Bolna odluka o bojkotu komemoracije u Jasenovcu

Karamarko pozvao sve koji su najavili bojkot komemoracije u Jasenovcu da još jednom razmisle o svojoj odluci (Arhiva)

Predsiednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac rekao je večeras da je odluka SNV da ne prisustvuje komemoraciji žrtvama logora Jasenovac bila bolna, da je na nju uticao i “opšti trend negacije Jasenovca”, dodajući i da je bolno kada neko takvu odluku proglašava politikanstvom.

“Za nas je odluka da ne idemo bila bolna, jer mislimo da nam je tamo mjesto. Za nas je i bolno da oni koji bi trebalo da razumiju s koliko teškoće smo donijeli ovu odluku, to ne razumiju, nego proglašavaju politikanstvom”, rekao je Pupovac za N1 povodom izjave potpredsiednika hrvatske vlade Tomislava Karamarka.

Pupovac je rekao da je vrijeme da se svakome ko je počinio zločin to kaže. “Ne govorimo o zločinima na Golom otoku ovaj put, niti o Aušvicu, ovaj put razgovaramo o zločinu ustaškog pokreta i ustaške države, tzv. NDH”, rekao je Pupovac.

On je objasnio da je na odluku SNV uticao i “opšti trend negacije Jasenovca, što je pozadina koja nas teško opterećuje, koja vrijeđa osjećaje nas koji poštujemo žrtve koje su tamo stradale i činjenica da nema adekvatne javne reakcije”.

“Kada bi se na te pojave upola reagovalo kao na našu odluku da ne idemo, vjerovatno bi stvar bila drugačija”, naveo je Pupovac.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i prvi potpredsjednik Vlade u Hrvatskoj Tomislav Karamarko u subotu je, u Facebook objavi naslovljenoj “Ujedinimo se u poštovanju prema žrtvama”, pozvao sve koji su najavili bojkot komemoracije u Jasenovcu da još jednom razmisle o svojoj odluci i poručio da se hrvatsko društvo mora ujediniti oko osude svakog totalitarizma.

“Naša ne tako davna prošlost ostavila nam je sjećanje na previše žrtava za ovako malen narod. Ta istina još je teža i bolnija ako se zna da su tako brojna masovna stratišta nastala kao posljedica, po ideološkom predznaku, različitih totalitarnih sustava. Osuda svake vrste totalitarizma i poštovanje prema svim žrtvama, odluke su oko kojih se mora ujediniti hrvatsko društvo. Zato osuđujem svaki pokušaj da se preko pijeteta prema žrtvama totalitarnih sustava unose nove podjele među hrvatskim građanima”, napisao je Karamarko u subotu na svom facebook profilu.

Osuda totalitarnog režima

Pozivao je sve one koji su najavili bojkot komemoracije u Jasenovcu da još jednom razmisle o svojoj odluci i “da im poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima budu važniji od jeftinog dnevnog politikantstva čiji učinci i onako ne traju duže od dva tri dana“.

“Jedinstvo u osudi totalitarizma i poštovanje prema žrtvama takvih političkih sustava treba ostati generacijama koje dolaze kao naše civilizacijsko naslijeđe”, poručio je Karamarko u objavi naslovljenoj “Ujedinimo se u poštovanju prema žrtvama”.

Jasenovački logor, odnosno sistem logora koji su činili njegovu cjelinu, formiran je 1941. godine i djelovao je tokom cijeloga Drugoga svjetskog rata, sve do 1945. godine.

Utvrđeno je kako je u logoru stradalo najmanje 83.000 zatvorenika.

U logoru je stradalo najviše Srba, njih oko 45 – 50.000, 13.000 Jevreja, 12.000 Hrvata i Bošnjaka te 10.000 Roma.

Izvor: Agencije