FBiH: Ko kriminalcu oduzima imovinu?

U Sarajevo su stigli predstavnici italijanske Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, koja je stečena kriminalnim djelom. Ta agencija je prethodnih godina italijanskom društvu vratila milijarde eura stečenih ilegalnim putem.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, u koju su stigli predstavnici ove agencije, imovina stečena kriminalom uglavnom i nakon sudskih presuda ostaje u rukama kriminalaca. Državni zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine ne postoji, a federalni se ne primjenjuje.

Sudskim presudama za period od 2003. do 2015. godine naloženo je oduzimanje blizu 7,5 miliona eura imovine stečene krivičnim djelima. Iako je ta imovina trebala postati vlasništvo Federacije, ovaj bh. entitet od toga nije imao koristi.

“Ono što je oduzeto pojavio se problem u postupku izvršenja. Ko oduzima, kako oduzima”, kaže Vildana Helić, sutkinja Kantonalnog suda Tuzla.

Nepoštivanje zakonskih uredbi

Zakonske uredbe, rekla je ona, oduvijek su postojale, ali nikada nisu poštovane.

“Dužan je tužilac da pribavi dokaze i donese prijedlog. Ako to ne uradi tužilac, dužan je to da uradi sudija”, kazala je Helić.

Da bi se prevazišli dosadašnji problemi, donesen je novi zakon. Tri godine trajala je parlamentarna procedura usvajanja Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom. Konačno je usvojen 2014. godine.

No, niti jedna sudska odluka donesena na osnovu tog zakona još nije pravosnažna. I da jeste, tom imovinom trenutno ne bi imao ko upravljati, jer Agencija za upravljanje oduzetom imovinom još nije operativna.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera