Radnici tuzlanske Livnice nastavljaju štrajk

Nastavlja se štrajk glađu radnika fabrike Bosnia Valves u Tuzli, nakon još jednog sastanka sindikata i predstavnika Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, koji je završio bez dogovora.

Prema riječima predsjednika sindikata Osmana Sofića, Vlada je ponudila radnicima pozajmicu u visini od 24.000 eura, umjesto, kao što je ranije pregovarano, jednokratne pomoći u visini minimalne plate.

Taj novac bi, prema Sofićevim riječima, trebalo biti vraćen nakon godinu dana.

“Dobio sam ugovor koji treba da potpišem, u kojem stoji da pozajmljujem na račun sindikata, ja, kao jedini potpisnik, 48.000 konvertibilnim maraka [24.000 eura], od neke firme, kako sam razumio. U drugoj stavki piše da sam dužan vraćati kroz godinu dana bez kamate. Nisam htio ništa potpisati i nemam riječi. To su smiješne stvari, ja ne mogu sebi nikako doći”, kaže Sofić.

‘Nastavak borbe’

Štrajk je pratila Nataša Kovačev, reporterka Al Jazeere.

Njoj su radnici kazali da su u ponedjeljak navečer imali dodatnu nadu kada su čuli da će na račun 95 radnika Bosnia Valvesa biti uplaćeno po 250 eura jednokratne noćne pomoći iz federalnog budžeta, čime bi bio ispunjen jedan od njihovih zahtjeva, a to je isplata jedne minimalne zarade, koju nisu primili više od godinu dana.

“Više ne možemo izdržati. Stvarno više ne možemo izdržati. Ja, koji sam se tolike godine borio, ne mogu više… drhtim… za šta sam se borio… kome sam davao svoje zdravlje kad ne mogu sad dobiti jednu običnu markicu da nalijepim u zdravstvenu knjižicu”, kaže Amir Begović, radnik u štrajku.

“Teško mi padaju prevare ove. Šta rade sa nama? Da sindikat tamo neke pare pozajmljuje, gdje to ima? Dotukli su nas pravo sa ovom informacijom. Ali, mi i dalje ostajemo. Mi ćemo se i dalje boriti”, dodaje njegov kolega Safet Okanović.

Izvor: Al Jazeera