Kumanovo se još oporavlja od terorističkog napada

Na Krivičnom sudu u Skoplju u utorak je počelo suđenje takozvanoj kumanovskoj grupi. Članovi te grupe su se prije devet  mjeseci u Kumanovu, na sjeveru Makedonije, sukobili sa specijalnom policijom.

Njih 29 optuženo je za terorizam i učešće u terorističkoj organizaciji. Još ranije pri podizanju optužnice negirali su krivicu, uz objašnjenje da su se branili od policije. U dvodnevnom sukobu poginulo je osam policajca, a smrtno stradalo i deset pripadnika oružane grupe.

Dok traje obnova nakon sukoba, stanovnici Kumanova dalje razmišljaju o vlastitoj sigurnosti. Skender Azimi obnovio je kuću nakon oružanog sukoba. Kuću je obnovio od 40.000 eura odštete, koju je dobio od države. Pomogla su i njegova djeca koja žive u Njemačkoj, izvještava Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere.

‘Previše sam umoran’

Sjeća se da je sa svojom familijom spas od pucnjave potražio u podrumu. Odatle ih je izvukla policija, koja ih je, nakon sukoba, odvela u stanicu u Skoplju, odakle su, nakon ispitivanja, pušteni. Pravi šok uslijedio je kada se vratio u Kumanovo.

“Nisam mogao govoriti, ostao sam bez riječi… Kad sam vidio kuću zapaljenu, uništenu, pomislio sam – gdje ću sad?”, kaže Skender.

Sa Sulejmanom Jasharijem Al Jazeera je razgovarala 11. maja, odmah nakon oružanog sukoba. Njegova kuća još se gradi, kaže, bit će završena do sredine godine. Do tada će živjeti kao podstanar.

“Umoran sam psihički i fizički… previše sam umoran. Ne mogu doći sebi od toga što nas je snašlo,- ali desilo se i, hvala Bogu, ostali smo živi, to je najvažnije, sve ostalo će biti. Kuća se gradi, ali ako zdravlja nema, sve je džaba”, kaže Sulejman.

“Na ovoj kući još su vidljivi tragovi okršaja policije i oružane grupe prije devet mjeseci. Rupe na vratima, polomljena stakla na prozoru. I dok se većina objekata obnavlja ili je već završena, ovo su jedni od rijetkih tragova sukoba koji su na dva dana paralizirali Kumanovo”, izvještava reporterka Al Jazeere.

Na kući Limona Lutfija radovi nisu ni počeli, a ne zna se ni kada će se to dogoditi. Njegov sin je jedan od 29 optuženih za terorizam i nalazi se u pritvoru.

“Nisu nam dali novac, ne priznaju štetu, kažu da mi je sin terorista i nisu nas obeštetili”, kaže Limon.

Optužbe za terorizam

Iako se u Kumanovu život odvija kao i prije sukoba, strah za sigurnost je ostao. Na pojedina pitanja još nema odgovora.

“Zahvalni smo građanima, koji nisu dozvolili da se konflikt proširi. Međutim, vlast ima odgovornost utvrditi ko je bio scenarist, a ko režiser događaja koji su se desili u Kumanovu. Kako su dozvolili da se velika militantna grupa infiltrira u sam grad i destabilizira ga?”, pita Maksim Dimitrievski, predsjednik Općinskog vijeća Kumanovo.

U sukobu je poginulo osam policajaca, a 50 je povrijeđeno. U oružanoj grupi bilo je ljudi sa Kosova i iz Makedonije. Desetero ih je ubijeno u razmjeni vatre. Ostali su se predali policiji, nakon posredovanja OSCE-a i predsjednika albanske vladajuće partije DUI. Optuženi su za učešće u terorističkoj organizaciji i terorizam i nalaze se u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Makedonsko tužilaštvo još ne otkriva detalje istrage o oružanom incidentu u Kumanovu od prije mjesec dana. U međuvremenu atmosfera u gradu se  još nije normalizovala. Policija je potvrdila da je povećala  nivo bezbjednosti zbog mogućih novih incidenata.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO