Planinar smrtno stradao na Bjelašnici

Nesreća se dogodila na lokalitetu Kotlovi, kada je snijeg zatrpao troje ljudi (Al Jazeera)

Jedna osoba smrtno je stradalau nedjelju, a druga je teško povrijeđena na Bjelašnici, na lokalitetu Kotlovi, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

“Planinari su navodno ostali zameteni na Bjelašnici u popodnevnim satima. Jedna osoba je smrtno stradala, druga je teško povrijeđena. U spašavanje je bila uključena Gorska služba spašavanja, a angažirana je i helikopterska jedinica Oružanih snaga”, rekao je Nefić.

U akciju spašavanja bili su uključeni i pripadnici policije te Federalne uprave Civilne zaštite.

Teške povrede druge osobe

Teško povrijeđena osoba u međuvremenu je prebačena na Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, gdje se ljekari bore za njen život.

Glasnogovornica UKCS-a Muamera Šehić potvrdila je kako je riječ o ženskoj osobi mlađe životne dobi.

“Ona je izuzetno teško povrijeđena. Prebačena je kolima Hitne pomoći, jer, zbog jakog vjetra, helikopter nije mogao pristupiti mjestu nesreće”, kazala je Šehić.

Nesreća prilikom spuštanja od opservatorije

Civilna zaštita je kasnije potvrdila kako se nesreća dogodila prilikom spuštanja grupe planinara od opservatorije na Bjelašnici prema Kotlovima i Babinom dolu.

“Tokom spuštanja došlo je do proklizavanja s jedne snježne strehe gdje su dva planinara propala kroz tu strehu, pri čemu je jedan od njih smrtno stradao. Drugi planinar (djevojka), koja je teško povrijeđena, kasnije je transportovana u Klinički centar Sarajevo, gdje joj ljekari ukazuju neophodnu medicinsku pomoć”, potvrdila je Federalna uprave Civilne zaštite.

Izvor: Al Jazeera i agencije