Vandali uništavaju spomenike antifašizmu

Prošle sedmice je u bosanskohercegovačkom gradu Stocu ispred osnovne škole ponovno oskrnavljen spomenik antifašizmu. Počinitelji nisu otkriveni.

Međutim, to je tek jedan od više od stotinu spomenika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji su devastirani, a za što nema podataka da li je iko odgovarao i koje vlast ne želi obnavljati, iako su mnogi od njih, bar na papiru, stavljeni pod zaštitu države.

Obnovu tih spomenika u Hercegovini vodi samoinicijativno nekoliko entuzijasta.

„Spomen obilježje u Stocu ispred osnovne škole samo je jedan znak vandalizma koji je učinjen nad 25 spomenika“, kaže Miodrag Rupar, predsjednik stolačkog SABNOR-a.

Za generacije Stočana „kod spomenika“ značilo je dogovor za druženje, prvi ili koji već ljubavni sastanak, a za sve „kod spomenika“ bilo je dovoljno da se zna gdje se dolazi. „Kod spomenika“ danas znači kod mjesta vandalizama. Prvi put je porušen 27. februara 1992. godine, javlja reporter Al Jazeere Sinan Šarić.

„Od čelnika opštine nismo uspjeli dobiti komentar ili reakciju na ovaj događaj, ali i sve slične pređašnje. Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona tek konstataciju da je slučaj evidentiran.“

Glasnogovornik MUP-a Ljudevit Marić ističe: „Policijski službenici Policijske uprave Stolac uradili su uviđaj, napravili su foto-dokumentaciju i poduzimaju sve mjere i radnje na otkrivanju počinitelja ovoga djela“.

Različite ideologije

Ali, paralelno s rušenjem, odvija se i stolačka priča obnove. Mustafa Ajanić je povratnik u ovaj grad. Iako se komercijalnom izradom spomenika bori za egzistenciju petočlane porodice, besplatno klesanje knjige mu je prioritet.

„Kada sam čuo za dešavanje sa knjigom ispred spomenika, momentalno sam se uhvatio posla da napravim novu koja će biti postavljena na spomenik ispred škole u koju sam ja išao i ispred škole u koju idu moja djeca. Na fašizam ne smijemo zaboraviti i cijela Evropa počiva na tradiciji antifašizma“, ističe Ajanić.

Ljudi poput Mustafe ili Miodraga u Stocu ne odustaju.

Međutim, Mostar je možda i očitiji primjer. Grad sa 14 narodnih heroja, gdje je svaki osmi stanovnik bio u NOR-u, od 67 spomenika antifašizmu sačuvao je samo – pet bisti i jedan spomenik na lijevoj obali grada. O pokušaju vraćanja ploče u gimnaziji s imenima 67 strijeljanih učenika, Gradska uprava nije željela ni razgovarati.

„Zadnji odgovor gospodina gradonačelnika kaže da na tom mjestu traže udruge žrtava komunizma“, izjavio je Ibrahim Husković, predsjednik SABNOR-a Mostar.

U pisanoj formi odgovoreno je kako bi postavljanjem spomen-ploče bile suprotstavljene različite ideologije, što ne bi bilo dobro za gimnaziju.

Nekada vrhunsko umjetničko djelo Bogdana Bogdanovića, Partizansko groblje, pretvoreno je u njegovu suprotnost. Prema izgledu jasno je da nije riječ o jednom slučaju skrnavljenja.

Međutim, nijedna pravosudna ni policijska institucija nema podatke o kolikom broju ataka je riječ, te je li neko i osuđivan za ova djela.

Izvor: Al Jazeera