Stranke traže rješenje za Mostar

Izmjene Izbornog zakona uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ne donose rješenje suštinskih problema izbornog procesa. Nakon više mjeseci, radna grupa privodi kraju svoj rad.

Početkom marta treba da održe posljednju sjednicu i izmjene zakona upute u parlamentarnu proceduru, da bi se mogle primijeniti na predstojećim lokalnim izborima.

Građani Mostara ubacuju listiće u improizirane biračke kutije. Posljednji put lokalni izbori ovdje su organizirani 2008. godine. Ustavni sud proglasio je nevažećim izborna pravila koje je nametnula međunarodna zajednica.

O novim dogovora nema.

Male su šanse da ove godine bude drugačije. Interresorna grupa, oformljena kako bi izmjenila Izborni zakon, nije pomirila političke stavove.

Kada je riječ o onim suštinskim pitanjima, poput Mostara, sprovođenja presude Sejdić i Finci, zatvorenih izbornih lista, ili imenovanja delegata iz reda srpskog naroda u federalni parlament, njima se u svom višemjesečnom radu Interresorna radna grupa nije bavila.

Ta pitanja prepuštena su političkim partijama. Konkretno, rješenje za Mostar traže najveća bošnjačka i hrvatska stranka.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera