Ponovno suđenje za zločin nakon Oluje

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak će početi novo suđenje bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice “Lučko” Frani Drlji i Boži Krajini, koji su u junu 2014. godine nepravosnažno oslobođeni za ubistvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon akcije “Oluja” 1995. godine.

Krajem prošle godine Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem, podsjeća agencija Hina.

Umjesto sudije Zdravka Majerovića, koji je Drlju i Krajinu oslobodio zbog nedostatka dokaza, novo suđenje vodit će sudija Ivan Turudić.

Poricali krivicu

Drlju je tužilaštvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila, kao i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za komandnu odgovornost.

Tokom dvije i po godine prvog suđenja ispitano je više od 70 svjedoka, među njima i niz bivših specijalaca i njihovih zapovjednika, od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije preduzeo ništa kako bi spriječio zločin, niti kaznio počinioce, do ratnog komandanta cijele specijalne policije Mladena Markača.

Dvojica optuženika od početka su poricali krivicu, a Drljo je u svojoj odbrani kazao i da ga kao “časnika, vjernika i čovjeka” zgrožava zločin opisan u optužnici.

Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selu Ramljani, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u januaru je obustavilo istragu u tom slučaju.

‘Vlak slobode’

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska “Vlaka slobode”, kojim je državni vrh Hrvatske nakon “Oluje” išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti.

No, on je u aprilu 2011. godine pronađen obješen u šumi pored Otišića.

Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no Državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od krivičnog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića, kojeg terete po komandnoj odgovornosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije