Dokumentarni film ‘Nedodirljivi’ na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarni film Nedodirljivi režisera Marije Ristić i Nemanje Babića prati dvije priče, fokusirane na velika zlodjela pod pokroviteljstvom države – ratne zločine u četiri kosovska sela i kasnije operacije njihovog zataškavanja.

I žrtve i počinioci imaju jeziva sjećanja na te napade, u kojima su u proljeće 1999. godine, za samo nekoliko dana, srpske snage ubile veliki broj albanskih civila.

Zaštićeni svjedok – nekada član takozvanih Šakala, jedne od najozloglašenijih jedinica Vojske Jugoslavije raspoređenih na Kosovu – odlučio je javno progovoriti o krvavom masakru u koji je bio uključen kao dvadesetogodišnjak.

Ubijena i djeca

Neka od tijela žrtava završila su u Centru za obuku policije u Batajnici, svega nekoliko kilometara od glavnog grada Srbije. Policajac koji je direktno bio uključen u tajnu operaciju uklanjanja tijela iz hladnjače koja je izronila iz Dunava tokom rata, sjeća se da je među desecima leševa, koji su bili u fazi raspadanja, vidio čak i dječije.

Osim košmarnih sjećanja žrtava i neposrednih izvršilaca, ovaj film, koji je produkt dvogodišnjeg istraživanja, otkriva i imena Nedodirljivih – zvaničnika koji su izdali naređenje.

Producentice filma su Gordana Igrić i Marija Ristić, montažer Nemanja Babić, novinari Ivana Nikolić, Milka Domanović, Edona Peci i Gordana Andrić, snimatelji Astrit Perani i Staša Tomić, a kompozitor je Janja Lončar.

Dokumentarni film Nedodirljivi/The Unidentified snimljen je u okviru BIRN-ovog projekta “Balkanska tranzicijska pravda” koji finansiraju Evropska komisija, Federalno odjeljenje vanjskih poslova Švicarske i Fondacija Robert Bosch.

O ekipi filma

Marija Ristić, režiserka/producentica

Kao novinarka s iskustvom stečenim u različitim medijima, u novembru 2011. godine priključila se BIRN-u, pokrivajući događaje iz Srbije. Ristić je 2013. godine radila na scenariju za BIRN-ov dokumentarac Većina počinje ovde. Prije toga radila je kao pomoćnica urednika i novinarka zadužena za naučne teme na Institutu za informacijske sisteme i kompjuterske medije na Tehničkom univerzitetu u Gracu. Studirala je njemački jezik i novinarstvo, a trenutno je na master studiju međunarodne sigurnosti. Dobitnica je nekoliko nagrada i stipendija OSCE-a, Fondacije Dr. Zoran Đinđić, Ministarstva obrazovanja, Vlade Austrije i Norveškog vijeća za istraživanja.

Nemanja Babić, režiser/montažer

Nemanja Babić je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu na Odsjeku za filmsku i TV montažu. Učestovao je u produkciji brojnih dokumentaraca kao što su Kosma, Lice revolucije i drugi. Producirao je i režirao filmove Stare pizde i Lopata je mala. On je 2013. godine bio angažovan kao montažer na filmu Većina počinje ovde u produkciji BIRN-a.

Gordana Igrić, producentica/glavna i odgovorna urednica

Gordana Igrić je osnivač Balkanske istraživačke mreže (BIRN), a trenutno je na dužnosti direktorice regionalne mreže. Karijeru je počela 1981. kao novinarka u Beogradu, a kasnije, u vrijeme ratova koji su uslijedili nakon raspada bivše Jugoslavije, izvještavala je iz Bosne i Hercegovine i s Kosova. Po okončanju sukoba vraćala se na mjesto događaja da istražuje i dokumentuje ratne zločine. Dobitnica je brojnih nagrada za novinarstvo, kao što su nagrada Overseas Press Cluba (SAD) 1998. godine za izvještavanje o ljudskim pravima. Iste godine je dobila i nagradu Human Rights Watcha za istraživanje ratnih zločina u Foči u Bosni i Hercegovini. Prije nego što je osnovala BIRN, od 1999. do augusta 2005. godine, bila je na čelu projekta za Balkan pri Institutu za izvještavanje o ratu i miru (IWPR). U tom periodu Institut je osvojio brojne nagrade za novinarstvo i često je citiran u drugim medijima.

O BIRN-u 

Balkanska regionalna istraživačka mreža je prisutna u devet zemalja regije, s ciljem afirmacije regionalne saradnje i informisanja javnosti o važnim društvenim, političkim, ekonomskim i kulturnim kretanjima u regiji.

Regionalna mreža, sa sjedištem u Sarajevu, posvećena je prozvodnji kvalitetne medijske produkcije i profesionalizaciji novinara, izdavač je analitičke web-publikacije Balkan Insight i osnivač kompanije BIRN Ltd, sa sjedištem u Beogradu, koja se bavi konsaltingom i izdavanjem dnevnih novina na engleskom jeziku, Belgrade Insight.

Film se emituje u utorak, 20.12.2016. u 17:05 na Al Jazeeri Balkans.

Izvor: Al Jazeera