Konstituiran novi saziv Skupštine Crne Gore

Novi saziv Skupštine Crne Gore konstituiran je u ponedjeljak na Cetinju.

Zastupnici su verificirali mandate, ali nisu birali predsjednika i potpredsjednika parlamenta, kako je to ranije bilo najavljeno.

U novom sastavu bit će 81 zastupnik.

Sjednici nisu prisustvovali zastupnici opozicije, koji ne priznaju rezultate redovnih parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra.

Tvrde da su izbori bili neregularni i traže da se utvrde okolnosti hapšenja skupine srbijanskih državljana, koje crnogorsko tužilaštvo tereti za kriminalno udruživanje i planiranje terorističkog napada na dan izbora.

Odlučuju manjine

Opozicija smatra da je taj događaj isceniran, kako bi utjecalo na rezultat izbora.

“U crnogorskom parlamentu pojavilo se 42 od ukupno 81 poslanika – vladajuće Demokratske partije socijalista, tri manjinska naroda i Socijaldemokrata. Opozicija, kako je najavljeno, nije prisustvovala sjednici, jer smatraju da bi time, kazali su, dali legitimitet neregularnim izborima”, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Sa 42 zastupnika Skupština je konstituirana i napravljen je kvorum za odlučivanje, a slijedi formiranje vlade.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović kazao je ranije da će sa svim partijama obaviti konsultacije i predložiti mandatara.

Vladajući DPS je već predložio kandidata za premijera, potpredsjednika stranke Duška Markovića, koji je razgovarao s predstavnicima manjina i Socijaldemokrata, na čijih šest mandata računa u formiranju kabineta.

No, i crnogorska opozicija, kojoj nedostaju dva mandata za većinu u Skupštini, ponudila je manjinama formiranje vlade, uz opozicioni Demokratski front, koji bi je podržao, ali ne i učestvovao u njoj.

Prijedlog za mandatara

Na dnevnom redu sjednice trebali su biti izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora, izbor predsjednika parlamenta, utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika Skupštine, kao i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora, navode crnogorski mediji.

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

Prema konačnim rezultatima DIK-a, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39, Demokratski front 20, Socijalistička narodna partija devet, Pozitivna Crna Gora sedam, a Bošnjačka stranka tri mandata.

U parlamentu će po jednog poslanika imati Hrvatska građanska inicijativa, Forca za jedinstvo i albanska koalicija: Demokratski savez u Crnoj Gori i Demokratska partija.

Ustavom je predviđeno da predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku 30 dana od konstituiranja Skupštine.

Mandatar za sastav vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade.

Skupština istovremeno odlučuje o programu mandatara i prijedlogu za sastav vlade.

Tužilaštvo: Planirani napadi

Specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić kazao je u nedjelju da su državni organi otkrili kako su “nacionalisti iz Rusije” formirali kriminalnu grupu na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije, s ciljem vršenja terorističkog čina tokom proteklih izbora.

“Organizatori kriminalne grupe, a to su bili nacionalisti iz Rusije, kao početnu maksimu uzeli su da se vlast u Crnoj Gori, na čelu sa Milom Đukanovićem, ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušiti. Formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta, koji su planirali da izvrše 16. oktobra u 23:00 časa”, kazao je Katnić novinarima u Podgorici.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković demantirao je da su istražioci inscenirali krivični postupak te da “za sve imaju dokaze”.

“Ne sporimo pravo građana i ukupne javnosti da kritikuju rad Tužilaštva”, kazao je Stanković, ali i dodao da kritike trebaju biti zasnovane na činjenicama.

Kazao je da se Tužilaštvo ne stavlja ni na čiju stranu kada je riječ o političarima i medijima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO