Besplatan stomatolog za djecu s problemima u razvoju

Početkom novembra otvoren je besplatni centar za djecu s poteškoćama u razvoju na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Liste su već napravljene i rade se neophodne pretrage kako bi djeca mogla dobiti adekvatnu pomoć stomatologa već ove sedmice.

U slučaju da Anura zaboli zub, njegova mama objašnjava da tada počinje njena glavobolja. Malo je medicinskih ustanova u kojima im mogu pružiti pomoć. Anur ima autizam, ne dozvoljava nepoznatim osobama da mu priđu te mu je za najmanju stomatološku intervenciju potrebna opća anestezija.

Zbog kompleksnosti rada s djecom s poteškoćama u razvoju, Anurova mama za svaku posjetu zubaru morala je izdvojiti nekoliko stotina eura. U saradnji s roditeljima koji su u sličnoj situaciji, više puta se obraćala vlastima za pomoć. Sada konačno ima odgovor.

Intervencije i do 2.000 eura

“Znači nam, naravno, jako puno, nakon višegodišnje agonije roditelja djece s poteškoćama u razvoju, konačno smo došli do cilja, a to je otvaranje jednog ovakvog centra. Ako je u pitanju jedan zubić, plaćali smo oko 600 konvertibilnih maraka [300 eura]. A ako je više intervencija u pitanju, račun je znao biti i do 4.000 KM [2.000 eura]”, kazala je Aida Hrnjić, majka djeteta s autizmom.

U taj novac uglavnom ulaze analize koje se moraju obaviti da bi se utvrdilo da li se dijete smije uvesti u anesteziju. I sama anestezija je skupa, a u tim slučajevima je neophodno zadržavanje u bolnici kako bi se pratilo stanje pacijenta. Na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu od sada će se to obavljati bez novčane naknade.

“Stomatološki fakultet sve do sada je organizovao od sopstvenih sredstava. Imali smo dio opreme od ranije, dio opreme smo kupili, dio servisirali, čak i od vlastitih sredstava uposlenika. Usluge za pacijente će biti besplatne, za djecu iz drugih kantona usluge su također besplatne, uz saglasnost tog kantona”, kazala je Selma Jakupović, doktorica stomatologije.

Strah od reforme zdravstva

Da bi ovaj koncept bio održiv, mora se, objašnjava doktorica Jakupović, uključiti i kantonalna vlast, s obzirom da nedostaje neophodne opreme, za koju Stomatološki fakultet nema dovoljno novca. Plaši ih i reforma zdravstva, koja će od početka naredne godine uvesti nova pravila. I Anurova majka se plaši tih promjena, ali se nada da im ove usluge neće biti oduzete.

“Više je nego sramotno u 21. vijeku da ne možeš odvesti dijete kod zubara samo zato što je to dijete s poteškoćama u razvoju”, kaže Aida Hrnjić.

Do najavljenih reformi novootovreni centar će biti dostupan za djecu i finansirat će se od sredstava Stomatološkog fakulteta i dobrovoljnog rada ljekara. Radit će se dvije do tri intervencije dnevno, a roditeljima je na raspolaganju i soba za oporavak, gdje će se pratiti stanje djece. Iako i stomatolozi i roditelji strepe od reformi, nadaju se da će one bar u ovom slučaju biti na bolje.

Izvor: Al Jazeera