Sarajevo: Oduzimanje automobila višestrukim prekršiteljima zakona

Na sarajevskim i ulicama drugih bosanskohercegovačkih gradova prisutni su brojni vozači koji na svom „bilansu“ imaju velike dugove na osnovu neplaćenih kazni (Arhiva)
Na sarajevskim i ulicama drugih bosanskohercegovačkih gradova prisutni su brojni vozači koji na svom „bilansu“ imaju velike dugove na osnovu neplaćenih kazni (Arhiva)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo (MUP KS) počeli su sa privremenim oduzimanjem automobila višestrukim povratnicima u činjenju saobraćajnih prekršaja, prenose agencije.

Tako su policijski službenici Jedinice za saobraćaj ovog ministarstva su 21. oktobra u 20:05 sati u mjestu Blažuj iz saobraćaja isključili vozača H.H. iz Sarajeva, koji je zatečen da upravlja putničkim automobilom Opel Astra vlasnika A.K. iz Sarajeva.

Opijati i manjak opreme

Zaustavljeni vozač je bio pod dejstvom opojnih droga ili lijekova, dok vozilo kojim je upravljao nije imalo propisane uređaje i opremu.

„Izvršenim uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je on višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja iz oblasti ZOOBS-a (Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja) na putevima u BiH, a u Registru novčanih kazni ima dug u iznosu od 6.780 KM (3.452 eura)“, navode iz MUP-a.

Također, policijski službenici iste jedinice MUP-a KS 22. oktobra u 4:30 sati u ulici Zmaja od Bosne iz saobraćaja isključili H.E. iz Sarajeva.

On je zatečen kako upravlja putničkim automobilom Volkswagen Jetta vlasnika K.M. iz Sarajeva prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom.

Uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni, ustanovljeno je kako je i on višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja, te kako u Registru novčanih kazni ima dug u iznosu od 7.640 KM, odnosno skoro 3.890 eura.

„Pošto do sada izrečenim sankcijama nije postignuta svrha kažnjavanja, jer su ove osobe nastavile vršiti najteže oblika prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH, čime direktno ugrožavaju javnu sigurnost, na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu, od H.H. i H.E. su privremeno oduzeta navedena motorno vozila“, navode iz MUP-a KS.

Do okončanja prekršajnog postupka vozila su na depou MUP-a Kantona Sarajevo u Butmiru.

Fatalni primjer

Na sarajevskim i ulicama drugih bosanskohercegovačkih gradova prisutni su brojni vozači koji na svom „bilansu“ imaju velike dugove na osnovu neplaćenih kazni, a nerijetko je riječ o „gradskim trkačima“ koji ugrožavaju živote drugih učesnika u saobraćaju.

Posljednji fatalni primjer ovakvog ponašanja na ulicama danima potresa bh. javnost.

Sanjin Sefić je 10. oktobra, u večernjim satima, automobilom udario dvije djevojke koje su potom preminule.

Ustanovilo se kasnije kako na svom „bilansu“ u MUP-u KS ima 47 evidencija zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja i sigurnosti na putu te zbog nanošenja tjelesnih povreda i krađa te da je na 18 krivičnih prijava, Tužilaštvo KS-a samo jednom reagiralo.

Sefiću su od 2007. godine, do počinjenja teške saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama, izrečene krivične prijave zbog vožnje automobila pod dejstvom alkohola, zbog upravljanja vozilom bez validne dokumentacije, prekoračenja brzine, upravljanja vozilom bez adekvatne opreme, preticanja vozila na nepredviđenim mjestima, kao i zbog krivičnih djela nanošenja teških tjelesnih povreda i krađa.

Vlasnik vozila koje je učestvovalo u teškoj saobraćajnoj nesreći 10. oktobra Jasmin Sefić, otac osumnjičenog Sanjina Sefića, MUP-u KS dužan 3.855 KM (1.963 eura) zbog neplaćanja kazni za saobraćajne prekršaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO